Hrvatska
StoryEditor

Tko nam može oprostiti dugove?

25. Travanj 2013.
Piše:
lider.media

Prema Uredbi o kriterijima, mjerilima i postupku za odgodu plaćanja, obročnu otplatu duga te prodaju, otpis ili djelomičan otpis potraživanja, o kojoj Vlada danas odlučuje, propisano je i tko može odgoditi ili otpisati dugove.

Tako stoji da Vlada može u skladu sa člankom 68. Zakona o proračunu i odredbama Uredbe na prijedlog nadležnog tijela koje je pribavilo suglasnost ministra financija a na zahtjev dužnika, odgoditi plaćanje ili odobriti obročnu otplatu duga, prodati, otpisati ili djelomično otpisati potraživanje.

Ministar financija može u skladu sa člankom 68. Zakona o proračunu i odredbama redbe na prijedlog nadležnog tijela, a na zahtjev dužnika odgoditi plaćanje ili odobriti obročnu otplatu duga, prodati, otpisati ili djelomično otpisati potraživanje do iznosa od milijun kuna.

Ministar financija može odobriti odgodu plaćanja duga i/ili obročnu otplatu duga u vidu jednokratne otplate ili otplate u obrocima za razdoblje do najduže pet godina. Ministar financija može prodati, otpisati ili djelomično otpisati potraživanje do pojedinačnog iznosa potraživanja od 50.000 kuna.

Prilikom odlučivanja o pravima pravnih osoba koja su predmet ove Uredbe postupat će se u skladu s propisima kojima se uređuju državne potpore, uključujući i pravila o potporama male vrijednosti, stoji u Uredbi.

16. travanj 2024 21:01