Hrvatska
StoryEditor

Tko su najpopularniji, a tko najomraženiji političari?

04. Listopad 2012.
Piše:
liderhrt

Agencija Promocija Plus, istražila je kako Vlada, vodeći političari i stranke trenutačno stoje kod hrvatskih građana, na uzorku od 1100 građana telefonski ispitanih početkom ovog tjedna.

Da se danas održavaju parlamentarni izbori, SDP bi dobio 26,7 posto glasova onih koji bi izašli na izbore. HDZ je i dalje druga najveća hrvatska stranka s 19,5 posto, a laburisti čvrsto drže treće mjesto s 9,5 posto glasova. Svi ostali su ispod izbornog praga, preciznije od HNS-ovih 3 posto pa naniže...

U odnosu na prošli i pretprošli mjesec HDZ je malo popravio svoj rezultat, a SDP je u odnosu na kolovoz i dalje u zaostatku za jedan posto. No zato Hrvatski laburisti ponovno bilježe zamjetan rast od 1,4 posto. Laburisti svoju snagu vjerojatno uvelike crpe iz svog lidera Dragutina Lesara, koji na ljestvici pozitivnih političara po treći mjesec zaredom bolje rangiran od Zorana Milanovića. Lesar ima 8,8 posto najpozitivnijih preferencija, a Milanović 7,5 posto. Dakako i dalje je uvjerljivo prvi predsjednik Republike Ivo Josipović s 35,9 posto.

Na listi negativaca i dalje vodi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić s 26,9 posto građana koji ga vide kao najnegativnijeg političara, ali to je ipak za 1,5 posto manje nego prije. Smanjio se i negativni doživljaj Ive Sanadera i to za čak pet postotnih bodova u odnosu na rujan pa je on sada za 22,8 posto građana najnegativniji političar, u rujnu ih je bilo 27,8. Istraživanje je rađeno odmah nakon njegova gostovanja u Nedjeljom u 2 pa je bivši premijer tim javnim nastupom očito zadovoljio svoj interes.

Lider oporbe Tomislav Karamarko pak za pet postotnih bodova je skočio na ovoj negativnoj ljestvici pa njega sad kao najnegativnijeg političara doživljava 11,6 ispitanika. Rad Vlade ocijenjen je s 2 cijela 40, što je gotovo isto kao i posljednja dva mjeseca, a ni predsjednik Republike ne odstupa mnogo od zadnjih mjeseci, njegova trenutačna ocjena je 3 cijela 70.

24. travanj 2024 10:34