Hrvatska
StoryEditor

Tko su odvjetnici specijalizirani za pojedine niše (2. dio)

19. Ožujak 2016.

U Hrvatskoj postoji samo devet specijaliziranih odvjetnika čiju je specijalizaciju priznao HOK. To je zanemariv broj od ukupno 4600 odvjetnika koji rade u Hrvatskoj. Njihova imena od HOK-a nismo mogli dobiti jer je prema Komorinu Pravilniku o uvjetima i postupku za priznanje specijalnosti zabranjeno je objavljivati imena odvjetnika i područja za koja im je priznata specijalizacija.

O ovoj temi više možete pročitati u tjedniku Lider koji je na kioscima, a ovdje vam donosimo drugi dio Liderovog istraživanja o tome tko su odvjetnici specijalizirani za pojedine niše. (prvi dio možete pročitati OVDJE)

Vlatka Cikač Obiteljska poduzeća i mirenje

Od 2007. samostalna je odvjetnica. Njezino su područje rada obiteljsko pravo, nasljedno pravo te pravni odnosi u obiteljskim poduzećima. Postupak mirenja također je jedno od njezinih područja u čije je vještine mnogo uložila. Klijenti za nju također kažu da strastveno zastupa stranke, što se vidi u načinu na koji postupa u sudnici ili tijekom mirenja, ali i otkrivaju posebnost: iako Zagorka (rođena u Varaždinu), njezina obitelji još od 19. stoljeća nema sudskih sporova. Najviše zastupa njemačke i austrijske fizičke osobe.

Dubravko Grgić, Grgić i partneriOd građanskog prava do osiguranja

Među najvećim su odvjetničkim društvima u zemlji, a u 16 godina rada profilirali su se na području građanskog prava (naknada šteta, obvezno pravo, stvarno pravo i zemljišnoknjižno pravo) te na području trgovačkog prava (pravo osiguranja, trgovačko ugovorno pravo, pravo društava, pravo tržišnog natjecanja, stečajno pravo, pravo vrijednosnih papira). Najčešći su im klijenti osiguravajuće kuće i financijske institucije. Od ukupno 46 odvjetnika, njih 13 su partneri, a osim u Zagrebu imaju zasebne pisarnice u Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Puli, Varaždinu i Dubrovniku.

Boris AnišićTrgovačka društva i nekretnine

Njegov je odvjetnički ured specijaliziran za zastupanje domaćih i stranih trgovačkih društava, od osnivanja trgovačkog društva i provedbe svih vrsta statusnih promjena u Sudskom registru do radnog i ovršnog prava u vezi s djelatnošću pravnih osoba. Bavi se i nekretninama, uključujući pravnu dubinsku analizu poslovanja za pravne osobe koje zastupa u mnogim ovršnim postupcima, za što je u uredu formiran poseban ovršni odjel.

Ivan Gjurgjan, Gjurgjan i Šribar RadićPorezno i upravno pravo

S partnerima Irenom Šribar Radić i Hrvojem Radićem za gospodarske je tvrtke važno da se osim drugih područja povezanih s gospodarstvom bavi poreznim pravom, upravnim pravom, telekomunikacijama, zaštitom tržišnog natjecanja te pravom Europske unije.

Ratko Žurić, Žurić i partneriNiz usluga za gospodarstvo

Jedan od najvećih odvjetničkih ureda u Hrvatskoj. Uz mnogo usluga u području gospodarstva valja istaknuti da je zastupao klijente iz bankarstva, domaće i međunarodne trgovine, energetike i prirodnih resursa, graditeljstva, fondovi rizičnog kapitala… Zanimljivo je da klijentima nudi usluge iz talijanskog zakonodavstva. Žurić je od 1978. do 1981. bio i predsjednik HOK-a, a osnivač je i član Rotary kluba Zagreb.

Odvjetničko društvo Vukić, Jelušić, Šulina, Stanković, Jurcan i JabukaOd trgovačkoga do obiteljskog prava

Iz ovog društva izdvajamo tri odvjetnice koje se osobito bave određenim područjima prava. Iva Sunko pokriva trgovačko pravo i pravo društava, trgovačko statusno pravo, ugovore, naknadu štete, zemljišnoknjižno pravo, intelektualno vlasništvo i obiteljsko pravo. Ana Pernar osim toga pokriva bankarsko i financijsko pravo, a Iva Perić naknadu štete i obiteljsko pravo.

Ana HoljarTrgovačko pravo

Njezino su područje djelovanja trgovačko pravo, pravo trgovačkih društava, građansko, pomorsko, radno, ugovorno, zemljišnoknjižno, stvarno pravo na nekretninama, upravno i prekršajno pravo te stečajevi i vrijednosni papiri. Možda će klijentima biti zanimljivo da je na Pravnom fakultetu u Rijeci magistrirala na temu ‘Statusne promjene pripajanja, spajanja i podjele društava kapitala usporednim prikazom europskog i hrvatskog prava društva’.

Jasminka Gregurić Matić, Matić-FeldmanBankarsko i financijsko pravo

Iako je članica HOK-a tek od 2014., od ostalih iz društva izdvaja se po tome što je dugogodišnjim radom u banci stekla iskustvo u bankarskom i financijskom pravu te u svim aspektima postupaka naplate potraživanja, od ovrhe do (pred)stečajnih postupaka. Ima bogato iskustvo u provedbi  postupaka pravne dubinske analize (due diligence) te izrade programa restrukturiranja. Ovlaštena je izmiriteljica za sporove u vezi s primjenom Zakona o kreditnim institucijama, Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o platnom prometu.

Marijan Hanžeković, Hanžeković i partneriSvi aspekti trgovačkog prava

Kažu da je jedan od najutjecajnijih odvjetničkih ureda u zemlji, u kojem radi 46 odvjetnika i 64 vježbenika. Svaki od odvjetnika ima svoje područje rada, a često osim domaćih zastupaju i strane tvrtke. S pomoćnim osobljem (administratorima, informatičarima, prevoditeljima) zapošljava više od dvjesto osoba u uredima u Zagrebu, Splitu i Osijeku.

23. travanj 2024 05:11