Hrvatska
StoryEditor

Tko želi biti mandatar, neka objavi proračun

12. Prosinac 2015.

Izborni i postizborni cirkus kojem svjedočimo posljedica je sustava koji dopušta političarima da nam lažu i varaju nas bez ikakvih ograničenja. Svi će opet u novoj izbornoj rundi obećavati bolji život uz niže poreze i izdašnije državne transfere u socijalu i zdravstvo te veće poticaje gospodarstvu… Ukratko, med i mlijeko za sve i svakoga. (Osim incidenata kad nekome iz te mliječno-medarske političke industrije pobjegnu u javnost bolni rezovi i dolina suza.)

Može li politika postati vjerodostojnija? Jednu od opcija artikulirao je porezni stručnjak Hrvoje Zgombić u intervjuu za ovaj Lider: ‘Most je možda pogriješio što nije inzistirao da HDZ i SDP naprave proračun za sljedeće četiri godine jer se upravo na proračunu prelijevaju učinci svih reformi i svatko lako vidi koliko se držite svojih obećanja.’ Dodao bih kako bi zakonski trebalo propisati da pretendenti na sastavljanje vlade trebaju dati i svoj prijedlog proračuna za sljedeću godinu. Na taj bi se način političko cirkusiranje svelo na prihvatljiviju mjeru. Što ne znači da sinčići, glavaši, miletići, kosori, bandići, čačići i svi drugi zavisni i nezavisni ne mogu sudjelovati na izborima. Mogu oni i bez svog proračuna ući u Sabor, ali bez premijerskih ambicija.

No grupacije koje ulaze u izbornu utrku s ciljem da istaknu mandatara i postave premijera trebale bi javno obznaniti proračun za sljedeću godinu i smjernice za cijeli mandat. Pa neka HDZ, SDP, Most i svi koji pucaju na premijersku fotelju podastru brojke kojima misle ostvariti bolji život i niže poreze. Tako bi se politika uozbiljila, a u političkoj ponudi odvojile bi se ozbiljne opcije od onih kojima je važno sudjelovati (u saborskim klupama i apanažama). Pa te političare ne bismo više trebali držati za riječ, nego za proračun.

25. travanj 2024 17:10