Hrvatska
StoryEditor

Tolušić najavio zapošljavanje službenika ali i manje papirologije za novac iz EU fondova

22. Ožujak 2016.

Poduzetnici bi ove godine iz fondova EU-a mogli povući gotovo pola milijarde, umjesto 57 milijuna kuna koliko je povučeno 2015. godine.

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić najavio je u utorak bitno smanjenje procedure vezane uz povlačenje novca iz EU fondova, a najviše očekuje od novih natječaja za poduzetnike koji su dosad po njegovom mišljenju potpuno podbacili.

- Neće, primjerice, biti obaveznog pisma namjere banke, kao ni depozita za poduzetnike koji je dosad bio obavezan. Smanjujemo i broj koraka pri samom donošenju odluke kao i limite s 1,5 milijuna odnosno 500 tisuća, na 300 tisuća kuna, a povećavamo gornje limite s 15 na 30 milijuna kuna, kazao je Tolušić u razgovoru s novinarima. Očekuje da će se broj dana u obradi zahtjeva u prvoj fazi smanjiti sa 180 na 90, a kasnije i na 60.

Ponovio je kako su procedure "iskomlicirane do bola" te da je u protekla dva mjeseca puno napravljeno na njihovu pojednostavljenju. Konkretno, naglasio je kako je sedam birokratskih koraka - zaprimanje i provjera zahtjeva, provjera kvalitete i tome slično, smanjeno na pet, s tendencijom smanjenja na tri.

- Možda se to pojednostavljenje još ne vidi na terenu, ali vidjet će se u novim natječajima, rekao je ministar.

Ove godine očekuje 200 natječaja, dok ih je lani bilo 50.

Govoreći o natječajima za poduzetnike, Tolušić je istaknuo kako se sljedećeg tjedna zatvaraju postojeći, dok se početkom svibnja otvaraju novi. Najavio je da poduzetnike, ali i sve druge koji se u budućnosti nadaju novcu iz fondova EU-a, očekuje bitno manje papirologije. Nada se da bi poduzetnici ove godine iz fondova EU-a mogli povući gotovo pola milijarde, umjesto 57 milijuna kuna koliko je povučeno 2015. godine. Tolušić kaže da je iznimno zadovoljan suradnjom s Europskom komisijom koja, kako je rekao, neke naše probleme zna bolje od nas samih. Istaknuo je kako je u bazi projekata Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije trenutno 1736 projekata s građevinskim dozvolama, vrijednih između 2,5 i tri milijarde eura.

Kako se u budućnosti, a s obzirom da građevinske dozvole vrijede tri godine, ne bi događalo istek njihova rok, predložit će da građevinske dozvole za EU projekte vrijede tri plus tri godine. Tolušić procjenjuje da bi se do kraja godine iz EU fondova moglo privući od 900 milijuna do milijarde eura, s tim da najviše problema, koji bi mogli usporiti povlačenje, vidi u imovinsko-pravnim odnosima.

Ponovio je kako je Hrvatska od raspoloživih 10,7 milijardi eura iz EU fondova lani potrošila samo 146 milijuna, no bivšu je Vladu isto tako pohvalio kako je dosta toga ugovoreno. Najavio je i da već ovoga tjedna kreću natječaji za zapošljavanje službenika koji će raditi na EU projektima, kojih kronično nedostaje.

23. travanj 2024 22:42