Hrvatska
StoryEditor

Tomislav Tolušić otkrio kako će riješiti aferu Arkod

27. Listopad 2016.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je u četvrtak nakon sjednice Vlade promjenu pravilnika o isplatama potpora za zemljište kojom će se, kako je ocijenio, raščistiti afera isplate poticaja korisnicima poljoprivrednog zemljišta bez znanja vlasnika.

- Donijet će se izmjene pravilnika. Više se neće moći dobiti privatna zemlja, privatno poljoprivredno zemljište bez dozvole vlasnika zemljišta. Draft pravilnika će izaći sutra nakon čega mora proći proces e-savjetovanja i bit će usvojen u najkraćem mogućem roku, izjavio je Tolušić.

- Sve one koji su nepravilno odnosno nezakonito upisani u Arkod ispisat će se iz tog sustava i dobit će zabranu dobivanja poticaja neko vrijeme - godinu, dvije, tri, ovisno kojim svotama se radi, kazao je Tolušić.

Istaknuo je da nitko dosad nije oštetio državni proračun i da ništa od novca nije podijeljeno nepravilno, jer poticaji još nisu isplaćeni. Na novinarski upit tko je odgovoran za tu situaciju odgovorio je da nažalost ima onih koji traže rupe u sustavu. Tolušić smatra da nema temelja za tužbe protiv države, ali ima za tužbe protiv onih koji su neovlašteno ušli u posjed i koristili prava.

- Onda će privatnici moći njih utjerivati po službenoj dužnosti, znači kazneni progon, dodao je.

Koliko je poljoprivrednika nezakonito koristilo poticaje Tolušić je kazao da će biti poznato nakon kompletne kontrole svih 32.000 hektara koji su upisani na temelju izjava svjedoka.

Čim budemo znali ima li i koliko drugih malverzacija odnosno nepravilnosti, izvijesti ćemo javnost, rekao je.

24. travanj 2024 13:42