Hrvatska
StoryEditor

Traktori odlaze sa cesta, seljaci odlučili Vladu tužiti Ustavnom sudu

20. Kolovoz 2013.
Piše:
liderhrt

Bitka seljaka na cesti nije uspjela i sada idemo u pravnu bitku, poručio je Zvonko Pipić, predsjednik Poljoprivredne komore Virovitičko-podravske županije nakon sastanka koordinacije udruga poljoprivrednika, koje su sudjelovale u organizaciji dvotjednih prosvjeda hrvatskih seljaka u više hrvatskih županija.

Uz odluku o prekidu prosvjeda koordinacija je na sastanku u Novoj Gradiški donijela odluku da će Vladu tužiti Ustavnom sudu RH zbog diskriminacije pri isplati poticaja.

Bitka za spašavanje hrvatskog sela sada tek počinje. Diskriminacija pri isplati potpora iznosi od 90 do 20 posto. Tražimo da odgovornost snosi ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina osobno. Tražimo njegovu ostavku, jer on nema više što tražiti na čelu Ministarstva poljoprivrede, izjavio je Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka (SHS).

Predstavnici seljačkih udruga traže, uz ostalo, sastanak s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem, objavu kompletne financijske omotnice za poljoprivredu, objavu svih korisnika poticaja s primljenim iznosima, te da se proglasi elementarna nepogoda zbog suše.

Na novinarski upit zašto je izostala šira podrška poljoprivrednika prosvjednicima, član koordinacije i predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) Antun Laslo kaže kako je glavni krivac za to informacija da će policija kažnjavati prosvjednike s 30 do 50 tisuća kuna. Ističe da je tako veliki iznos kazne uplašio mnoge.

Smatra da je do manjka novca za isplatu potpora poljoprivrednicima došlo zbog prenamjene novca unutar Ministarstva poljoprivrede. Ministarstvo skriva podatke ne samo poljoprivrednicima, nego i prema uredima u županijama. Očito je da su ti novci usmjereni na plaće. Administracija u Ministarstvu poljoprivrede dolaskom ove vlasti znatno je povećana. Ustavnom sudu ćemo dati argumente ovih dana o čemu ćemo izvijestiti i javnost. Ukoliko ne naiđemo na razumijevanje na Ustavnom sudu Republike Hrvatske pravnim putem idemo do Strasbourga, zaključio je predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje.

Podsjetimo, prošlotjedni sastanak s ministrima poljoprivrede i financija te otkupljivačima pšenice nije urodio plodom te su poljoprivrednici jučer u Banske dvore predali svoje zahtjeve. Od premijera su tražili da se o zahtjevima očituje do danas u 10 sati, ali njegov odgovor nisu dobili.

25. travanj 2024 08:19