Hrvatska
StoryEditor

Traženje poslova pomoću ‘pametnih telefona‘ u porastu

09. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

Broj korisnika tzv. ‘pametnih telefona‘ putem kojih je, osim razgovora i SMS poruka, moguće surfati internetom te pisati i čitati e-mailove, svakodnevno raste.

Pretraga poslova pomoću ‘pametnih telefona‘ opcija je koja je već dio sadašnjosti, ali ujedno ima tendenciju daljnjeg porasta upotrebe i popularnosti. Stoga je portal MojPosao kreirao svoju mobilnu verziju koja omogućuje pretragu i prijavu na natječaje, ali i objavu oglasa za slobodno radno mjesto, gdje god se korisnik nalazio. Bitno je za naglasiti da je ovo prva mobilna verzija hrvatskog portala za oglašavanje slobodnih radnih mjesta čime će se poslodavci zasigurno još brže i lakše dolaziti do poželjnih kandidata.

O korištenju pametnih telefona pri traženju posla dovoljno govori i podatak iz ankete portala MojPosao, provedene među 160 ispitanika, prema kojem je gotovo trećina ispitanika (30%) ustvrdila da traže posao putem mobitela. Njih 19 posto to čini često, a 11 posto rijetko. Ističu da je to praktičan način potrage za poslom, jer nisu vezani za računalo i oglase mogu pregledavati i na njih se prijaviti bilo gdje. "Sjedim u kafiću, pijuckam kavicu i pregledavam oglase za posao. Ne moram biti kući za računalom, a mobitel, za razliku od, recimo, laptopa, stane u džep", komentar je jednog ispitanika.

Dio ih za poslom putem mobitela traga pregledavajući specijalizirane stranice s oglasima za slobodna radna mjesta, a dio ih samo u Google upiše ‘posao‘ i pretražuje rezultate. Osim same potrage za poslom, dio ispitanika istaknuo je kako se odmah putem mobitela informira o poslodavcu koji je postavio oglas za posao, bilo preko njegove web stranice, bilo na forumima.

Da ne traga za poslom putem ‘pametnog telefona‘ tvrdi 70 posto ispitanika. Velika većina ih nema ‘pametni telefon‘, a manji broj onih koji ga imaju smatra da potraga za poslom zahtjeva koncentriranost i vrijeme, te misle da posao nije uputno tražiti putem ‘pametnog telefona‘. Oni tvrde i da možda pregledaju oglase preko svog pametnog telefona, ali se na njih prijavljuju i dodatne informacije traže putem računala. Dio ih kao razlog što ne traže posao putem mobitela ističe i još uvijek preskup pristup internetu preko mobitela.

23. travanj 2024 15:03