Hrvatska
StoryEditor

Traži se nova metodologija za izračun plinskih tarifa

30. Svibanj 2012.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Sadašnje tarife koje je donijela Vlada odstupaju od prvotnog prijedloga tvrtke EVN Croatia i nadamo se da se važeća metodologija za određivanje tarifa može promijeniti do kraja ove godine.

Naime, zbog sadašnjeg regulatornog okvira ne možemo ponuditi svojim potrošačima atraktivne cijene plina, niti biti uspješni u osiguranju ekonomske isplativnosti svoje investicije. Zato u pregovorima s Vladom želimo izboriti promjenu metodologije izračuna tarifa. Naglasili su to na brifingu za medije predstavnici tvrtke EVN Croatia koja je dobila 30-godišnju koncesiju za plinofikaciju Dalmacije i 1. lipnja započinje opskrbu prvih potrošača u Zadru, a računaju da će se se uskoro priključiti i veći potrošači kao što su LTH Metalni lijev iz Benkovca i Knauf iz Knina.

- Prema našem izračunu cijena bi trebala biti 23 kune po kubnom metru, što je 40 puta više od sadašnjeg iznosa. Naime, troškovi investicije moraju biti reflektirani u tarifi koju dobiva distributerska kompanija. No ne želimo naplatiti taj iznos, već smanjiti na onaj koji bi potrošači bili spremni platiti i zato smo, prije nekoliko mjeseci, tražili da tarife uključuju troškove investicije i ključno, da se produži regulatorni period. Imamo koncesiju na 30 godina i kroz izračun koji smo mi radili gledali smo kako da osiguramo ekonomsku isplativnost ulaganja - objasnila je direktorca tvrtke Evelyn Panis.

Naime, hrvatska Vlada je 27. travnja donijela nove tarife za sve distributere i opskrbljivače unutar kojih je uključena, po prvi puta, i fiksna komponenta kao mjesečna naknada obavezna za svakog potrošača. Prva grupa tarifa za distribuciju obuhvaća kućanstva, a druga grupa poslovne subjekte. Korisnici tarifne grupe ‘kućanstvo‘ plaćaju tako 0,56 kuna po metru kubnom plus 16,50 kuna mjesečne naknade, dok cijena za poslovne subjekte, ovisno o potrošačkim navikama, iznosi, 0,08, 0,26 te 0,56 kuna o kubnom metru plus također naknada( 16,50 i 60 kuna). U usporedbi s ostalim distributerima (EVN Croatia je u ovom trenutku 36 distributer i 45 opskrbljivač u Hrvatskoj) EVN Croatia nema najviše distribucijsku tarifu za kućanstva. Usporedivi su tek s njih s dvoje ili troje - Energo Rijeka, Plinara Pula i eventualno Montcogim-plinara, a objašnjenje je zapravo prilično jednostavno - sve s te kompanije puno ulagale u izgradnju plinske mreže i zato je njihova distributivna tarifa viša. Isto je princip i za industrijske potrošače.

EVN je prije početka ulaganja u Hrvatskoj svoje projekcije temeljio na distribucijskoj marži koja je za sve korisnike trebala biti 0,56 kuna po kubnom metru, no to se sada drastično promijenilo i za razliku od prije, sada više ne mogu pokriti troškove. No to, naglasili su, ne znači da će raskinuti koncesijski ugovor, već pokušati pronaći rješenje u vidu garantirane i održive tarife u određenom koncesijskom razdoblju.

- Distributivna tarifa bi trebala dati poticaj za daljnja ulaganja u distributivnu mrežu. No s tolikim smanjenjem tarife to je teško provedivo. Potrebno je sagledati cijeli koncesijski period i u tom bismo periodu htjeli bismo imati predvidljivije distributivne tarife. U ovom trenutku moramo živjeti s tarifom koja ne pokriva njihovu investiciju - istakla je Panis dodavši treba ispoštovati hrvatske zakone i na temelju njih napraviti izračun tarifa.

27. travanj 2024 15:43