Korona i biznis
05. rujan 2012.

Traži se savjetnik za monetizaciju javnog duga HAC-a i ARZ-a

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture objavilo je danas poziv na javno nadmetanje za uslugu savjetnika za monetizaciju javnog duga vezanog uz društva Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka-Zagreb, a zaintersirani za taj posao svoje ponude mogu predati do 17. listopada do 12 sati.

Ministarstvo je javni poziv objavilo u elektroničkom oglasniku javne nabave, a procijenjena vrijednost usluge savjetovanja je 80 milijuna kuna bez PDV-a. Po podacima iz poziva, usluga savjetovanja odvijat će se u dvije faze, za prvu je rok završetka 90 dana od dana sklapanja ugovora, a za drugu, odnosno za ukupno zaključenje projekta 30. rujna 2013. godine.

Odluku o provedbi postupka odabira savjetnika za usluge monetizacije javnog duga vezanog uz društva Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka-Zagreb, odnosno za moguće davanje autocesta u koncesiju, Vlada je donijela na sjednici 2. kolovoza ove godine.

Prema toj odluci, savjetovanje uključuje izradu financijske analize HAC-a i ARZ-a, model njihova eventualnog objedinjavanja u jedinstveno trgovačko društvo, najpogodnije modele monetizacije, razradu financijskih modela, određivanje glavnih strateških interesa Republike Hrvatske u pogledu zadržavanja određenog broja radnika, standarda održavanja, cestarina i sl. te pronalaženje privatnog investitora i druge poslove.

Razlozi koje je Vlada u odluci navela u prilog monetizaciji su u prvom redu pribavljanje novca prijeko potrebnog za druge investicije u infrastrukturi, ali i rješavanje pitanja visoke zaduženosti HAC-a i ARZ-a te posljedično tome zatvaranje dijela javnog duga prestankom državnih jamstava koja se odnose na HAC i ARZ, čime bi se ukupni javni dug smanjio za čak 14,6 posto.

Prilikom donošenja Vladine odluke o provedbi postupka odabira savjetnika, premijer Zoran Milanović je istaknuo da je to tema o kojoj će Vlada dugo i temeljito razgovarati, poručujući kako taj posao treba obaviti temeljito i vrlo oprezno kako bi se nešto zaradilo, a ne izgubilo. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić je početkom kolovoza izjavio kako bi savjetnik trebao ponuditi nekoliko opcija.

Dobra cijena u postupku monetizacije mora biti iznad 2,5 milijardi eura, a konačni cilj Vlade je između 2,7 i tri milijarde eura, rekao je tada Hajdaš Dončić napominjući i kako Vlada neće ići u monetizaciju odnosno davanje autocesta u koncesiju ne postigne li se dobra cijena.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić danas je na novinarsko pitanje koji je model monetizacije povoljan za Vladu, odgovorio kako je potpuno jasno da Vlada želi zadržati vlasništvo nad HAC-om i ARZ-om, a koncesionaru za jednokratnu naknadu prepustiti upravljanje i održavanje. Druga dva uvjeta su kretanje cijene cestarina u skladu s inflacijom te održavanje koje će nakon isteka koncesije autoceste ostaviti u stanju kakvom su danas, rekao je Čačić.