Hrvatska
StoryEditor

Treba li guverner Vujčić dati ostavku?

30. Travanj 2015.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, kao i 20.000 prosvjednika koji su pod organizacijom Udruge Franak protekle subote marširali Zagrebom traže ostavku guvernera Hrvatske Narodne Banke Borisa Vujčića.

Smatraju da je Vujčić trebao prilikom pojave kredita u švicarskim francima ili zabraniti takve kredite zbog visoke rizičnosti ili uvesti obvezu bankama da moraju upozoriti građane na visoki rizik prije potpisivanja ugovora.

Iz Udruge Franak isto tako smatraju da su nakon donošenja Zakona o potrošačkom kreditiranju, krajem 2013. godine, banke jednostrano odredile fiksni dio kamatne stope u postojećim kreditima, bez da su uskladile kamatu s dužnicima i bez da su tu promjenu ugovorile aneksima ugovora s dužnicima.

Vujčić tvrdi da središnja banka nije sudionik o ugovorima o kreditima u švicarskim francima, niti ih može mijenjati. Dati ostavku ne pada mu na pamet. Vlada zasada podržava Vujčića.

Član HDZ-a Goran Marić u Fight Clubu ‘traži glavu‘ Vujčića pod svaku cijenu, dok donedavno aktivni član Udruge Franak i aktivni sudionik u izradi kolektivne tužbe u slučaju Franak Goran Aleksić smatra kako sama ostavka guvernera neće sama po sebi ništa riješiti.

Treba li guverner Vučić dati ostavku, koliko je on odgovoran za nastalu situaciju i treba li ga i kako kazniti izjasnite se i vi u našem ovotjednom Fight clubu na OVOM linku.

19. travanj 2024 10:26