Hrvatska
StoryEditor

Treba li Hrvatska odustati od arbitraže protiv Mola?

12. Svibanj 2016.

Burno je posljednjih tjedana na relaciji Domoljubna koalicija - Most. U pozadini cijele priče nije borba za reforme, već nešto sasvim drugo - Ina. Koplja se lome oko toga treba li Hrvatska povući arbitražnu tužbu protiv Mola pred Komisijom Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL).

Podsjetimo, koncem studenoga 2013. Godine Mol je zatražio od Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) da počne arbitražu protiv hrvatske Vlade zbog kršenja određenih obveza i postupaka u vezi s MOL-ovim investicijama u Hrvatskoj. Hrvatska je strana odgovorila protutužbom u siječnju  2014. pokrenuvši postupak pred UNCITRAL-om kojim traži da se proglase ništetnima sve izmjene ugovora iz 2009. godine o upravljačkim pravima u Ini kao i glavni ugovor o plinskom poslovanju. Hrvatska traži i naknadu štete koja je nastala kao posljedica tih ugovora, potpisanih za vrijeme mandata Ive Sanadera.

Odmah po dolasku na vlast, predstavnici HDZ glasno su se počeli zalagati za to da Hrvatska povuće tužbu protiv Mol-a ističući kako ćemo izgubiti puno više nego što ćemo njome dobiti. S druge su strane premijer Tihomir Orešković i potpredsjednik Vlade Božo Petrov, koji su nekoliko puta javno istaknuli kako se protive povlačenju arbitraže. Petrov je čak nekoliko puta naglasio da prema njemu, kao potpredsjedniku Vlade, koji barata izvjesnim informacijama o samom postupku, na sudu UNCITRAL stojimo dobro. No ni druga strana ne odustaje.

Darko Horvat, ministar poduzetništva i obrta, smatra da do arbitražnih postupaka uopće nije trebalo ni doći. Oni su za Hrvatsku vrlo skupi, a postavlja i pitanje: što ako arbitražne postupke izgubimo?

- Do arbitražnih postupaka uopće nije trebalo ni doći. Oni su za Hrvatsku vrlo skupi, a tko će platiti te troškove ako izgubimo? Koji su izvori financiranja onoga što će naš strateški partner gubitkom tih arbitražnih postupaka potraživati od hrvatske Vlade? Hoće li nakon toga netko preuzeti odgovornost ili biti sankcioniran zbog svih onih kazni koje ćemo temeljem odluka arbitražnih postupaka morati plaćati?  Dakle, to je moje pitanje i hrvatskoj javnosti i medijima i svima nama koji danas radimo ovaj odgovorni posao u Vladi Republike Hrvatske - rekao je Horvat.

Miro Bulj, saborski zastupnik Mosta, već neko vrijeme također iznosi svoje jasne stavove oko Ine, ali i drugih tema koje postupno izlaze na vidjelo na izravno ili neizravno se tiču te kompanije.

- Tvrdnja da se iz arbitraže pred Komisijom Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo moramo povući zbog opasnosti od gubitka spora protiv Mola je protivna zaštiti nacionalnih interesa Republike Hrvatske. Odustajanje od arbitraže znači dakle odustajanje od Hrvatske. Prema svemu sudeći, arbitraža će biti povoljna za Hrvatsku, tako da straha nema - smatra Bulj.

Svoje glasove i u ovotjednom Fight Clubu možete dati OVDJE.

20. travanj 2024 06:52