Hrvatska
StoryEditor

Treba li izmijeniti ovršni zakon?

14. Srpanj 2016.
Piše:
Ivana Tarnaj

Ministar pravosuđa Ante Šprlje našao se na udaru kritika zbog prijedloga izmjena i dopuna postojećeg Zakona o ovrsi. Njegova ideja da se novac od prodaje stana koji je pod ovrhom prvo uputi njegovom vlasniku (bez obzira što je dužnik), dignula je, prije svega, bankare na noge.

Ideja je ministra da se na takav način vlasniku nekretnine, koji je pao u dug, da prednost da sam otplati dug iz prodaje stana. Pravnim riječnikom rečeno, dužnik bi napravio procjenu vrijednosti nekretnine na 35 metara kvadratnih plus 10 metara kvadratnih za svaku uzdržavanu osobu, a to ne bi smjelo iznositi više od dvije godišnje prosječne neto plaće u RH, što je 132.000 kuna.

Osim što način naplate dugovanja prema modelu koji je predložio MOST-ov ministar smatraju dvojbenim, te tvrde kako će to dodatno pogoršati pravnu nesigurnost u državi, bankari prijete i da će se takva mjera, koja će, mišljenja su, onemogućiti provedbu ovršnog zakona, negativno reflektirati na spremnost banaka da izdaju kredit za stanove.

S druge strane su, dakako, svi koji su se u životu našli u situaciji da im ide ovrha nad nekretninom. Isplata novca od prodaje stana prvo vlasniku koji se našao u problemima i prebacivanje “prednosti prolaza” u dužničke ruke glasno  pozdravljaju. Prema principu, moj stan, moj dug, pa shodno tome, ga isplatim onako kako ja smatram da je za mene najbolje, a temeljem objektivne procjene vrijednosti nekretnine, mnogima je melem za uši i na liniji jednog od temeljnih prava, a to je pravo na poštivanje privatne imovine.

Na procjene kako bi ovakve mjere dovele do situacije da banke više neće davati stambene kredite po povoljnim uvjetima, vlasnici nekretnina odgovaraju: Pa neka ne daju. Ne živimo mi od njih, već oni od nas.

Ova tema doista je suštinska, pogađa jer zadire u srž dužničkog ropstva, ali ipak ističe kako se mora poštivati vlasništvo, bez obzira jeli vlasnik privatna ili pravna osoba. Stoga se njome bavimo i u novom Fight clubu u kojem je s mistrom Šprljom mišljenje sučelio predsjednik HUB-a Zdenko Adrović.  Teza glasi "Ovršni zakon treba izmijeniti", a svoj glas za ili protiv možete dati na OVOM linku.

 

19. travanj 2024 02:05