Hrvatska
StoryEditor

Treba li smanjiti broj županija?

11. Veljača 2016.

U Temeljnim programskim odrednicama za reformu javne uprave Mosta zatražena je reforma javne uprave, kako državne tako i lokalne i regionalne samouprave. U tom dokumentu jasno stoji da se treba revidirati i izmijeniti Strategija razvoja javne uprave do 2020. godine.

I Mostova ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović otprije je poznata kao zagovornica za okrupnjivanje i smanjivanje županija, a svoj stav je javno isticala kao ravnateljica Ekonomskog instituta. No, nakon tri tjedna na vlasti, njezine su izjave opreznije i sada govori tek o tome da treba napraviti cjelovitu analizu. Nitko iz Mosta više ne želi javno braniti vlastiti zahtjev.

U novom Fight Clubu stoga nema predstavnika Mosta, već smanjenje broja županija brani Branko Grčić, saborski zastupnik SDP-a, koji kaže da SDP nema ništa protiv smanjenja županija, a podsjeća da su takav stav zauzeli i u pregovorima s Mostom.

- Naš je jedini uvjet bio da se sačuva i održi kao samostalna regija Istra - tvrdi Grčić.

Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija i Šibensko-kninski župan, pak smatra kako županije ne treba ukidati, niti njihov broj smanjivati.

- Imamo uređenu središnju razinu vlasti, funkcionalne županije koje su zaštitnici ravnomjernog regionalnog razvoja Hrvatske. Formiranje novih regija predstavljalo bi novu centralizaciju Hrvatske u šest do sedam većih gradova i dovelo u pitanje ionako upitnu demografsku obnovu ruralnih krajeva - ističe Pauk.

Treba li po vašem mišljenju smanjiti broj županija? Svoje glasove našim fighterima i komentare možete dati OVDJE.

07. svibanj 2024 20:30