28. srpanj 2016.

Treba li Ustavni sud reagirati na odluke tehničke Vlade?

Parlamentarni izbori su za nešto više od mjesec dana, a Vlada na odlasku vuče svoje posljednje poteze.  Tako je primjerice tehnička Vlada Tihomira Oreškovića objavila natječaj za imenovanje glavnog tajnika Ministarstva pravosuđa koji bi tu funkciju trebao obavljati sljedeće četiri godine, a ministar obrazovanja na odlasku Predrag Šustar najavljuje kako će uskoro biti imenovano novo koordinacijsko tijelo koje će sudjelovati u kreiranju reforme školstva. Takvo stanje stvari naišlo je na žestoke osude.

Bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić  izjavio je kako je tehničkoj vladi zakonom  izričito zabranjeno da imenuje osobe koje bi u sljedeće četiri godine trebali sudjelovati u radu ministarstva, a  za Šustarovu moguću novu radnu skupinu oponenti  te ideje napominju kako je reforma  zaustavljena i tehnički ministar novu radnu skupinu ne može imenovati. Među potezima tehničke vlade koji su izazvali reakcije jest i Uredba o izmjeni Zakona o HRT-u kojom se namjerava produžiti mandat v.d. ravnatelja HRT-a za dodatnih šest mjeseci, te još jedna akcije Šustarovog Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta koje  je pokrenulo Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću oko procjene Zakona o izmjenama zakona o sportu protiv koje se pobunio i Most.

Možda i najoštriji u osudi djelovanja tehničke vlade bili su u stranci Pametno, predvođeni s njihovom predsjednicom Marijanom Puljak. Oni računaju na reagiranje Ustavnog suda.

- Svjedočimo već tjednima kako tehnička Vlada ne poštuje ovlasti koje ima, što se posebno očituje donošenjem nekih odluka, naročito uredbi sa zakonskom snagom o operativnim poslovima. Na takvo što bi trebao reagirati Ustavni sud. Međutim, navodne izjave ustavnih sudaca, koji su imenovani ‘trgovinom‘ HDZ-a i SDP-a, da bi oni nešto napravili kada bi im se netko obratio te kada ovoga trenutka ne bi bili na godišnjem odmoru su, najblaže rečeno, neodgovorne. Oni bi po službenoj dužnosti morali reagirati kada imaju saznanja o kršenju zakonskih i ustavnih normi, što je Ustavni sud, uostalom, već i činio - oglasili su iz spomenute stranke, a kako bi svoju tezu dokazali zatražili su i stručno mišljenje ustavne stručnjakinje Sanje Barić, koja isto tako tvrdi da je tehnička Vlada nesumnjivo prekoračila i nastavlja s najavom prekoračenja svojih ovlasti.

Sudionik ovotjednog Fight Cluba HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić kategorički odbija sve navedene optužbe, naziva ih pokušajem skupljanja političkih bodova i besmislicama.

Tko je u pravu? Oglasite se na OVOM linku u našem Fight clubu gdje teza glasi ’Ustavni sud trebao bi reagirati na odluke tehničke Vlade’.