21. siječanj 2016.

Treba li zamrznuti drugi mirovinski stup?

- Drugi mirovinski stup treba zamrznuti i smanjit ćemo potrebe zaduživanje države za isplatu mirovina – predložio je financijski stručnjak Mosta Ivan Lovrinović, te izazvao burne reakcije javnosti. Ovaj kontroverzni plan koji bi, prema Lovrinoviću, trebao spasiti Hrvatsku od ’doline suza’ , što u prijevodi znači od rezanja plaća njenih građana, podijelio je naciju.

Dok se neki, poput sudionika Liderovog Fight cluba profesora Drage Jakovčevića, apsolutno slažu sa Lovrinovićem, a neki poput ekonomskog stručnjaka Guste Santinija zahtijevaju još drastičnije mjere (potpuno ukidanje II. mirovinskog stupa), drugi pak ukidanje II. mirovinskog stupa vide kao katastrofalan potez.

Tako ga drugi sudionik Fight cluba bivši ministar rada i mirovinske skrbi Mirando Mrsić naziva činom koji ’ izravno radi protiv dobrobiti hrvatskog građana’ , mandatar Orešković također baš ne bi zamrznuo II.stup, već bi taj novac iskoristio za ulaganje u strateške projekte, a dvanaest uglednih ekonomskih i pravnih stručnjaka, među kojima su Martina Dalić , Sandra Švaljek i Vedran Šonje, u otvorenom pismu oštro je osudilo takav prijedlog.

- Zaustavljanje uplata u drugi stup i usmjeravanje toga novca u proračun je kratkoročna knjigovodstvena operacija koja bi samo prividno stabilizirala proračun. Takva bi operacija, međutim, stvorila nove obveze za proračun u budućnosti - obveze koje se odnose na isplatu većih mirovina iz državnog proračuna svim budućim umirovljenicima. Ovakav rezultat je upravo suprotan onome što je potrebno za trajno stabiliziranje proračuna i snižavanje javnog duga, a to je trajno smanjivanje rashodnih pritisaka na proračun’ – zapisano je u pismu. Jakovčević, drugi mirovinski stup , a u koji se godišnje uplati oko 5 i pol milijarde kuna, vidi kao razlog zbog kojeg pati državna blagajna, a u nekoliko navrata nazvao ga je obmanom.

Njegov suparnik u ovotjednom Fight clubu Mirando Mrsić moguće zamrzavanje vidi kao najgrublji oblik nacionalizacije i smatra da će najviše naškoditi danas mladim ljudima, u ne tako dalekoj budućnosti. Svoj glas možete dati OVDJE.