Hrvatska
StoryEditor

Trebao uložiti u farmu, a prebacio novac suradnici

13. Travanj 2013.

Protiv Antuna Crlenjaka (65), koji je u javnosti poznat kao bivši direktor propale tekstilne tvrtke Kamensko, podignuta je optužnica zbog nenamjenskog trošenja 1,2 milijuna kuna zajma koji je Fond za razvoj i zapošljavanje dodijelio vukovarskoj tvrtki Eko Grad za izgradnju farme za uzgoj konja i proizvodnju kobiljeg mlijeka.

Crlenjaka, koji je u vukovarskoj tvrtki bio direktor, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo tereti za zloporabu položaja i ovlasti, a za isto nedjelo suoptužene su njegova 46-godišnja suradnica i 43-godišnja voditeljica službe za zaštitu okoliša u Fondu za razvoj i zapošljavanje.

Crlenjak je u rujnu 2008. od Fonda zatražio 1,7 milijuna kuna radi ulaganja u području poticanja održivog razvoja ruralnog prostora i pritom je lažno predočio da će Eko Grad novac uložiti u farmu za uzgoj konja i proizvodnju kobiljeg mlijeka. 

Stručno povjerenstvo Fonda projektu nije dalo prolaznu ocjenu, no 43-godišnjakinja je, kažu u tužiteljstvu, kao koordinatorica za provedbu natječaja iskoristila svoj utjecaj i nižerangiranim službenicima naložila da upravnom odboru Fonda pripreme prijedlog da se Eko Gradu odobri 1,2 milijuna kuna zajma te da lažno prikažu bodovanje financijskih kriterija društva. Nakon toga je ishodila potpis direktora Fonda te je upravni odbor Fonda tri mjeseca poslije donio odluku o prihvaćanju financiranja projekta i odobrio 1,2 milijuna kuna zajma.

Umjesto ulaganja u farmu Crlenjak je 1,15 milijuna kuna prebacio na račun optužene suradnice, 30 tisuća kuna zadržao za sebe, a 20 tisuća kuna je ostalo na računu tvrtke. Kako zajam nije vraćen, troje optuženih tereti se da su oštetili državni proračun za 1,2 milijuna kuna, objavljeno je na internetskim stranicama zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva.

Riječ je o drugoj optužnici koju je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podignulo u aferi kobilje mlijeko.

Prvom optužnicom iz rujna prošle godine, uz Crlenjaka su optuženi vlasnik Eko Grada Davor Vlajčević, bivši direktor Fonda Petar Tonković i bivši zaposlenik Hrvatske poštanske banke (HPB) Ivan Sablja.

06. svibanj 2024 06:01