30. srpanj 2015.

Trećina bolnica u sanaciji bilježi pozitivno poslovanje, ostale smanjile gubitak

lider.media
lider.media

Trećina bolnica u sanaciji u prvoj polovici ove godine zabilježila je pozitivan rezultat, što je popraćeno većim brojem pruženih zdravstvenih usluga i smanjenjem lista čekanja, pokazala je analiza Ministarstva zdravlja u kojem očekuju da će ostale bolnice do kraja godine nastavi li se takav trend doći na pozitivnu nulu, odnosno ostvariti pozitivan rezultat.

- Jedanaest bolnica koje su imale bolje polazne točke pokazale su bolje rezultate, ali ih ostale bolnice sustižu i vjerujem da će do kraja godine sve imati pozitivan rezultat, rekao je u četvrtak novinarima ministar zdravlja Siniša Varga.

Od 33 bolnice obuhvaćene nacionalnim planom, 11 ih je, prema podacima Ministarstva zdravlja, poslovalo pozitivno, dok je preostalih dvije trećine bolnica zabilježilo trend smanjenja gubitka. Također, sve su bolnice skratile rokove plaćanja, neke i na 60 dana. Pozitivne rezultate ostvarile su KBC Rijeka, Lovran, Sveti Duh, Varaždin, Koprivnica, Bjelovar, Požega, Popovača, Varaždinske toplice, Sisak i Zadar. Najveće bolnice, KBC i KB-ovi smanjile su gubitke u drugom kvartalu čak 80 posto u odnosu na prvi kvartal, sa 125 milijuna kuna na 26 milijuna kuna, što u ministarstvu ocjenjuju velikim iskorakom prema krajnjem cilju i pozitivnom poslovanju.

Mediji pišu kako je među centrima koji su u prvih šest mjeseci poslovali s gubitkom KBC Zagreb, no u ministarstvu objašnjavaju čak da je polovica negativnog rezultata ostvarena u siječnju dok je na čelu zagrebačkog KBC-a bila stara uprava, a još se nisu mogli osjetiti efekti reforme.

Bolnice su u prvih pola godine zabilježile višestruko bolje rezultate nego u istom razdoblju lani ponajprije zahvaljujući izlasku Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz državne riznice te uvođenju novih modela ugovaranja s HZZO-om, plaćanju po izvršenju u drugom kvartalu 2015. i početku provedbe Nacionalnog plana za ovu godinu. Analiza je također pokazala da je u prvih šest mjeseci skraćeno vrijeme ležanja u bolnici, te povećan broj pretraga u specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti, broj usluga u dnevnoj bolnici kao i broj operacija.

Prema riječima Korolije-Marinića sve su kliničke bolnice smanjile dugove za 56 posto, a opće bolnice za 94 posto. Podaci ministarstva pokazuju da je u prvih pola godine gubitak bolnica smanjen s lanjskih 742 milijuna kuna na 153 milijuna od čega je 138 milijuna kuna ostvareno u siječnju, što predstavlja minimalan gubitak imajući u vidu da zalihe na 30. lipnja iznose 141 milijuna kuna. Pozitivnom rezultatu poslovanja u drugom kvartalu doprinosi i podatak da su te ustanove od siječnja ostvarile samo 15 milijuna kuna dodatnog gubitka. U prosjeku su prihode povećale, za 19 posto, u odnosu na prvu polovicu 2014.