Hrvatska
StoryEditor

Trend ubrzanja rasta industrije uz rast trgovine na malo doprinijet će i rastu BDP-a u 3. kvartalu

29. Rujan 2015.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić izjavio je u utorak kako rast industrijske proizvodnje od 1,3 posto u prošloj godini te od 1,9 posto u prvih osam mjeseci ove godine jasno govori o ubrzanju trenda rasta industrije te očekuje da, uz rast trgovine na malo, to bude snažan doprinos rastu BDP-a i u trećem kvartalu.

- Prošlogodišnji rast industrije od 1,3 posto, i u osam mjeseci ove godine od 1,9 posto jasno govori o ubrzanju trenda rasta industrije i doista očekujem da uz onaj snažni rast trgovine na malo, kao pokazatelja rasta osobne potrošnje, to bude jedan snažan doprinos i rastu BDP-a u trećem kvartalu, kazao je Grčić.

- Sve je izglednije da bi stopa u trećem kvartalu mogla biti veća od one u drugom kvartalu, rekao je, no nije želio procjenjivati kolika bi mogla biti.

Grčić je istaknuo kako je to svakako i rezultat poboljšane poslovne klime u Hrvatskoj, što pokazuje i indeks poslovne klime kojeg je objavila EK. Taj je indeks, kako je naveo, u ovom mjesecu stagnirao, ali je važno napomenuti da je trenutno najveći u Europi. Državni zavod za statistiku objavio je u utorak da je industrijska proizvodnja prema kalendarski prilagođenim podacima porasla 2,8 posto u odnosu na kolovoz prošle godine, a ukupno je u prvih osam mjeseci porasla za 1,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Grčić kaže da industrijska proizvodnja od osam mjeseci raste u njih sedam. Spomenuo je pritom rast proizvodnje u prerađivačkoj industriji za 4,6 posto u kolovozu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine.

- To nas posebno interesira s obzirom na sve ono što smo uložili u restrukturiranje i pokretanje industrijskog sektora, rekao je.

Zanimljiv je, kaže, i podatak o rastu brodogradnje za 95 posto u kolovozu ove u odnosu na lanjski kolovoz.

- To je na tragu onoga što smo isticali ove dane, da smo uspjeli restrukturirati taj sektor i da se u ovoj godini vide stvarni, veliki efekti tog procesa, rekao je Grčić.

Dodaje i kako je u prvih osam mjeseci ove godine proizvodnja u sektoru brodogradnje porasla za 36 posto, knjige narudžbi se pune. Uljanik primjerice ima više od milijardu eura narudžbi u ovom trenutku, što je odlična vijest, ne samo za rast industrijske proizvodnje nego i za daljni rast izvoza. Ističe kako je važan rast proizvodnje kapitalnih dobara za 14,7 posto u odnosu na lanjski kolovoz, jer se to izravno vidi kasnije u varijabli investicija. Pojačana proizvodnja kapitalnih dobara znači da će investicije ponovo rasti i u trećem kvartalu. To je dobar pokazatelj, da se investira u Hrvatskoj i da s tog aspekta industrija daje svoj doprinos.

Na upit je li Vlada dobila pismo povjerenika za financije EK o negativnim potencijalnim učincima mjera Vlade za rješavanje problema CHF kredita, Grčić je rekao da je o tome sve rekao ministar financija Boris Lalovac te kako postoji komunikacija s EK oko tog pitanja.

10. svibanj 2024 21:57