Hrvatska
StoryEditor

Trendovi nedvosmisleno ukazuju na daljnje urušavanje hrvatskog gospodarstva

22. Studeni 2013.

Vodstvo Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) zabrinuto je zbog daljnjeg urušavanja gospodarstva i nastavka krize te smatra da Hrvatskoj treba korjenita promjena ekonomske politike i beskompromisna provedba reformi, priopćeno je danas iz HUP-a.

Izvršni odbor i Savjet HUP-a, koji su na zajedničkoj sjednici analizirali aktualno stanje u gospodarstvu, izražavaju duboku zabrinutost ozbiljnošću situacije i trendovima koji nedvosmisleno ukazuju na daljnje pogoršanje svih ekonomskih parametara kao i na daljnje urušavanje hrvatskog gospodarstva, kaže se u priopćenju.

HUP upozorava da se od početka krize 2008. godine pa sve do danas nije uspjelo preokrenuti negativne trendove te da se sve do sada učinjeno u pokušajima rješavanja krize pokazalo nedovoljnim i očigledno ne daje rezultate.

Stoga je, kažu u HUP-u, jasno da nam treba odlučna i duboka promjena dosadašnjeg smjera ekonomske politike te beskompromisna provedba reformi.

Imperativ za Vladu mora biti povećanje kreditnog rejtinga kako bi se omogućilo jeftinije zaduživanje države bez kojeg nema obuzdavanja rastućeg proračunskog deficita i duga, smatraju u HUP-u.

U priopćenju ističu i kako na alarmantnost situacije ukazuju mnogobrojni podaci, od snižavanja kreditnog rejtinga koji je sve dalje od investicijskog, do novog rasta broja nezaposlenih koji je ponovno prešao zabrinjavajuću brojku od 350 tisuća.

Poslodavci su zabrinuti i deficitom državnog proračuna i njegovim izlaskom iz okvira EU regulative i dosadašnjih hrvatskih propisa, kao i nastavkom rasta potrošnje države i transfera iz privatnog u javni sektor.

Predviđene stope rasta na kojima se temelji proračun za sljedeću te 2015. i 2016. godinu, s obzirom na realno stanje i način na koji se upravlja izlaskom iz krize, u HUP-u na drže realnim, a opet nema ni nužnih ozbiljnih zahvata na rashodovnoj strani proračuna.

"Fokus je i dalje na prihodovnoj strani i planovima za uvođenje poreznih mjera kojima će se dodatno opteretiti građani što će, kao i najave izmjena stopa PDV-a, rezultirati novim padom potrošnje, a time i prihoda tvrtki", smatraju poslodavci.

Dodaju da izravni negativni utjecaj na gospodarstvo ima i daljnji rast državnog duga te rast kamatnih stopa po kojima se zadužuje država jer to poskupljuje cijenu kapitala i financiranja za tvrtke, ali i za građane.

Na sjednici Savjeta i Izvršnog odbora HUP-a razgovaralo se i o predloženim izmjenama Zakona o radu (ZOR).

"Nažalost, pristup izmjenama ZOR-a, koji je jedna od kočnica povećanja konkurentnosti i stvaranja poticajnijeg okruženja za poslovanje, govori o tome da odlučnosti za prave promjene još uvijek nema. Opet se propušta prilika napraviti značajnije i hrabrije izmjene koje bi konačno otvorile put lakšem i fleksibilnijem poslovanju te većem zapošljavanju", navodi se u priopćenju.

Poslodavci nisu zadovoljni konačnim prijedlogom izmjena ZOR-a te smatraju da hrvatski Zakon o radu i dalje ostaje kompliciran i skup u provedbi te da ne donosi bitna poboljšanja u tom segmentu konkurentnosti.

06. svibanj 2024 14:47