Hrvatska
StoryEditor

Tri četvrtine Hrvata moralo promijeniti život zbog krize

02. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Čak 73 posto stanovnika Hrvatske i dalje misli da će recesija trajati još barem dvije godine, pokazuju rezultati Prizminog istraživanja.

Taj je postotak ostao gotovo jednak u odnosu na 2010., pa se tako može reći da u zadnje dvije godine nije došlo do promjene u percepciji trajanja recesijskog razdoblja i da Hrvati ne vide pozitivne pomake u vidu gospodarskog oporavka.

Tri četvrtine stanovnika Hrvatske (75 posto) izjavilo je da su oni i njihove obitelji u nekoj mjeri imali ili će tek imati problema zbog recesije, a isto toliko njih (76 posto) slaže se da je moralo ili će morati promijeniti cjelokupni način života u odnosu na onaj koji su imali prije kriznog razdoblja. Očekivano, više problema i promjena u načinu života doživjeli su oni s manjim primanjima i nezaposleni.

Uz to, 68 posto stanovnika svoju bi postojeću financijsku situaciju u kućanstvu opisalo izjavom da troše upravo onoliko koliko zarađuju. Najveći udio u ovoj skupini imaju samci, stariji od 55 godina i oni s manjim mjesečnim primanjima (oko 2.000 kuna). Daljnjih 17 posto stanovnika dodatno se zadužuje kako bi podmirili sve tekuće financijske obveze. U ovoj pak skupini najveći udio imaju oni u dobi od 25 do 54 godine, potom oni nižeg stupnja obrazovanja, te kućanstva s 5 i više članova, odnosno ona kućanstva koja imaju dvoje ili troje djece.S druge strane, 9 posto stanovnika Hrvatske uspijeva malo ili značajno povećati svoju ušteđevinu – u prvom redu riječ je o kućanstvima čiji su prosječni mjesečni prihodi iznad 11.000 kuna.

24. travanj 2024 22:15