Hrvatska
StoryEditor

Tri potencijalna investitora uputila ponude za Plomin C

30. Travanj 2014.
Piše:
lider.media

Hrvatska elektroprivreda zaprimila je ponude kvalificiranih ponuditelja u natječaju za strateškog partnera za izgradnju bloka C termoelektrane Plomin. Kvalificirani ponuditelji dostavili su ponude u predviđenom roku.

U skladu s odredbama postupka odabira strateškog partnera za ulaganje u blok C termoelektrane Plomin, Hrvatska elektroprivreda je danas do 12 sati, kako je bilo predviđeno procedurom, zaprimila ponude kvalificiranih ponuditelja. Kvalificirani ponuditelji su oni ponuditelji koji su pozitivno ocijenjeni u prethodnoj, kvalifikacijskoj fazi, u skladu s pravilima Međunarodnog natjecateljskog pregovaračkog postupka.

- Prepoznat je potencijal projekta, ali i Hrvatske. Javila su se tri potencijalna investitora i počinje pregovarački postupak. Taj će projekt donijeti manju ovisnost o uvozu energenata, dati dodanu vrijednost BDP-u, a osim toga, otvorit će se stotine radnih mjesta jer će se u gradnji i na održavanju angažirati mnogo malih i srednjih poduzetnika - izjavio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

- Zadovoljni smo što smo uspješno zaključili drugi dio natječaja koji je pokazao da postoji povjerenje potencijalnih ulagača u projekt TE Plomin C i u HEP kao partnera te da smo kvalitetno postavili projekt i vodili natječaj u dosadašnjem postupku,“ izjavio je predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Tomislav Šerić.

On smatra da su s obzirom na tržišne okolnosti za financiranje elektroenergetskih projekata u Europi, zaprimljene ponude kvalificiranih ponuditelja koji su izvršili dubinsko snimanje znak da je Hrvatska poželjna za ulaganje u elektroenergetske projekte.

U najkraćem roku od mjesec dana projektni tim HEP-a će pažljivo pregledati pristigle ponude i procijeniti jesu li one u svim bitnim dijelovima u skladu sa zahtjevima natječaja. Postupak procjene, kao i cijeli natječaj, provodi se prema strogim pravilima Međunarodnog natjecateljskog pregovaračkog postupka i sukladno unaprijed zadanim kriterijima iz natječajne dokumentacije.

Pravila natjecateljskog pregovaračkog postupka zahtijevaju da se svim stranama u postupku, kako HEP-u kao ponuditelju projekta, tako i kompanijama i konzorcijima koji sudjeluju u natječaju kao i HEP-u, osigura potpuna zaštita natjecateljskih interesa i mogućnosti pregovaranja. Stoga, u ovom trenutku, kažu u HEP-u, nije moguće izložiti detalje dostavljenih ponuda. U roku od najmanje mjesec dana bit će moguće objaviti s kojim skupinama kvalificiranih ponuditelja je HEP otvorio pregovarački postupak.

28. travanj 2024 05:52