Aktualno Hrvatska Preporučeno

Trideset posto poduzetnika u Hrvatskoj nema zaposlenih

Lider/Hina

Od ukupnog broja poduzetnika u Hrvatskoj u 2016. godini, njih 30,1 posto nije imalo zaposlenih, a među tvrtkama bez zaposlenih po ukupnim prihodima prednjači TE Plomin, a prema neto dobiti Cervesia Zagreb, pokazuju podaci iz analize Financijske agencije (Fina).

U Hrvatskoj je u prošloj godini poslovalo 114.483 poduzetnika, od čega njih 34.508 ili 30,1 posto nije imalo zaposlenih. Od ukupnog broja poduzetnika koji nisu imali zaposlenih, njih 32.173 je redovno poslovalo, dok je 879 poduzetnika bilo u likvidaciji, a 1.456 u stečaju, navodi Fina u izvješću.

>>> Novi broj Lidera: Facebook poduzetnici – Legalizirajte se brzo, država kreće u žestoku kontrolu

Kako ističu, njihov udio u ukupnom broju poduzetnika je velik, dok je u mnogim drugim pokazateljima vrlo mali. Naime, u ukupnim prihodima sudjeluju s 2,3 posto, u dobiti prije oporezivanja s 4,8 posto, u izvozu s 1,5, a u investicijama s 3,8 posto.

S druge strane, navode iz Fine, njihov udio u gubitku prije oporezivanja je 32,8 posto, a u gubitku razdoblja 32,9 posto, s time da su poslovali s neto gubitkom u iznosu od 2,8 milijardi kuna.

“Za usporedbu, najveći su ukupan prihod, s udjelom od 36,4 posto, a jednako tako i najveću neto dobit, ostvarili poduzetnici s 250 i više zaposlenih koji u ukupnom broju poduzetnika sudjeluju s 0,3 posto, a u ukupnom broju zaposlenih s 32,8 posto”, ističu iz Fine.

Prema ukupnom prihodu u 2016. godini, među poduzetnicima bez zaposlenih na prvom je mjestu Te Plomin, s ostvarenih 638,4 milijuna kuna. Zaposlenici u TE Plomin evidentirani su kao zaposlenici HEP-a.

Prema kriteriju neto dobiti na prvom je mjestu Cervesia Zagreb, čija je dobit iznosila 167,8 milijuna kuna u odnosu na 168,2 milijuna ukupnoga prihoda.

Kako pokazuje izvješće, najveći broj poduzetnika bez zaposlenih bio je u djelatnosti trgovine, njih 7.615, na drugom mjestu su poduzetnici iz područja stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti, 5.112, a na trećem poduzetnici iz djelatnosti građevinarstva, njih 4.168.

>>> Sve smo bliže neodrživom ekvilibriju: Jedan zaposleni na jednog umirovljenika

Promatrano po područjima djelatnosti, najveći je udio poduzetnika bez zaposlenih u poslovanju nekretninama, 68,9 posto te opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, 61,4 posto.

Nadalje, najveći neto gubitak iskazali su poduzetnici u djelatnosti građevinarstva, milijardu kuna, na drugom mjestu su poduzetnici u djelatnosti poslovanja nekretninama, s gubitkom od 597,9 milijuna kuna, a na trećem poduzetnici u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, s gubitkom od 451,1 milijun kuna, navode iz Fine.

Promatrano na razini županija, najveći je udio poduzetnika bez zaposlenih u Gradu Zagrebu, s 11.705 poduzetnika odnosno udjelom od 30,7 posto, Istarskoj županiji s 4.220 poduzetnika ili udjelom od 42,3 posto te Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje posluje 4.145 poduzetnika bez zaposlenih, što je udio od 32,6 posto u ukupnom broju poduzetnika, navodi se u Fininom izvješću.

“Vrijedi istaknuti da su poduzetnici bez zaposlenih, promatrano na razini županija, iskazali neto gubitak u svim osim u Karlovačkoj županiji, gdje su ostvarili neto dobit od 22,0 milijuna kuna”, napominju iz Fine.

Komentari