Hrvatska
StoryEditor

Trošarine kako došle, tako će i otići

28. Veljača 2016.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković odlučio je da trošarine koje plaćamo u cijeni goriva za HŽ Infrastrukturu vrati u HAC-ONC.

Potvrđeno nam je to u Ministarstvu, a kao razlog ističu da ta sredstva u HŽ Infrastrukturi nisu iskorištena namjenski, odnosno za ulaganja. HŽ Infrastruktura dobivala je novac iz trošarina posljednje dvije godine nakon što je na prijedlog bivšeg ministra Siniše Hajdaša Dončića Hrvatski sabor izglasao izmjene Zakona o cestama i željeznici i dotadašnjih 60 lipa za autoceste prenamijenio u po 20 lipa za HAC-ONC, Hrvatske ceste i HŽ Infrastrukturu. Riječ je o 440 milijuna kuna na godinu, koliko je dobivala HŽ Infrastruktura. U  Butkovićevu ministarstvu smatraju da je bolje taj novac koji nije iskorišten u pravu svrhu vratiti prezaduženome HAC-ONC-u.

– Zbog umanjenja proračunskih prihoda HAC-u je donekle bilo otežano redovno poslovanje, stoga je cilj vraćanja tih sredstava u proračun državnog operatora autocestama olakšati redovito poslovanje – poručuju.

Kad će u Sabor biti poslan prijedlog izmjena Zakona o cestama i željeznici, još nije poznato. Za što su pak utrošena sredstva, nismo dobili odgovor, no neslužbeno nam je rečeno da je HŽ Infrastruktura dio trošarina davala za isplatu plaća. U Ministarstvu smatraju da tako neće biti ugrožena ulaganja u željezničku infrastrukturu jer im na raspolaganju stoje sredstva iz fondova EU. Riječ je ponajprije o strateškim željezničkim pravcima, što znači da će obnova i rekonstrukcija drugih pravaca biti teže izvodiva.

24. travanj 2024 22:53