Hrvatska
StoryEditor

Troškovi rada u Hrvatskoj blago porasli

17. Prosinac 2013.

Troškovi rada po satu u Europskoj uniji i eurozoni porasli su u trećem tromjesečju gotovo istim tempom kao i u prethodna tri mjeseca, a blagi rast zabilježen je i u Hrvatskoj, izvijestio je danas europski statistički ured.

U razdoblju od srpnja do rujna troškovi rada po satu u 28-članoj Europskoj uniji i u 17-članoj eurozoni porasli su jedan posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, procjenjuje Eurostat.

Ujedno su revidirali procjene za drugo tromjesečje, s 0,9 na 1,1 posto za obje zone.

Blagi rast troškova rada po satu u trećem tromjesečju, za 0,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje prema podacima koji nisu prilagođeni za broj radnih dana, zabilježila je i Hrvatska. U drugom tromjesečju smanjili su se 0,6 posto, nakon snažnog, 4,1-postotnog skoka u prva tri ovogodišnja mjeseca, pokazuju podaci Eurostata.

Najveći su skok troškova rada po satu na godišnjoj razini u trećem tromjesečju zabilježile Estonija, za 8,1 posto, Litva, za 6,2 posto, i Latvija, za 5,9 posto. Najveći pad zabilježen je na Cipru, za 7,6 posto. Slijedi s velikim zaostatkom Češka, s padom od 2,9 posto.

Na razini 28-člane EU plaće po satu porasle su u trećem tromjesečju gotovo istim tempom kao i u prethodnom tromjesečju, za 1,2 posto, nakon 1,3-postotnog rasta u razdoblju od travnja do lipnja. I u eurozoni je njihov rast bio gotovo stabilan, po stopi od 1,3 posto, u odnosu na 1,4 posto u prethodnom tromjesečju.

Ostali troškovi rada uvećani su u EU28 za 0,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, nakon 0,5-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca. U eurozoni porasli su 0,4 posto, u odnosu 0,3 posto u prethodnom tromjesečju.

Među pojedinim sektorima u eurozoni najviše su, za 1,6 posto, rasli ukupni troškovi rada po satu u industriji. U građevinskom sektoru smanjeni su 0,2 posto.

Industrija je prednjačila rastom ukupnih troškova rada po satu i u EU28, sa stopom rasta od 1,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Građevinski sektor zabilježio je pak isti postotni pad kao i onaj u eurozoni.

18. travanj 2024 11:03