Hrvatska
StoryEditor

Troškovi rada u Hrvatskoj konačno počeli padati

16. Rujan 2013.

Troškovi rada u eurozoni i Europskoj uniji porasli su u drugom tromjesečju znatno sporijim tempom nego u prethodna tri mjeseca, a Hrvatska se nalazi u skupini zemalja koje bilježe njihov pad, pokazuje današnje izvješće europskog statistističkog ureda.

U razdoblju od travnja do lipnja ukupni su troškovi rada po satu u 17-članoj eurozoni i u 27 zemalja Europske unije porasli 0,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U prva tri ovogodišnja mjeseca uvećani su na godišnjoj razini 1,7 posto u eurozoni, te dva posto u EU27, izvijestio je Eurostat.

Troškovi plaća po satu porasli su pritom u eurozoni za 1,1 posto, te za jedan posto u EU27. U prethodnom tromjesečju uvećani su na godišnjoj razini za 1,8 posto u eurozoni, odnosno za dva posto u EU27.

Davanja iz plaća gotovo su stagnirala u odnosu na prošlu godinu, uz rast u eurozoni od samo 0,1 posto, nakon 1,4-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca. U EU27 njihov je rast u drugom tromjesečju iznosio samo 0,3 posto, nakon 2-postotnog skoka u prva tri mjeseca 2013.

Među pojedinim sektorima najviše su u drugom tromjesečju i u eurozoni i u EU na godišnjoj razini porasli ukupni troškovi rada po satu u industriji, za 1,8 odnosno za 1,7 posto. U uslužnom sektoru uvećani su 0,8 posto u eurozoni odnosno 0,8 posto u EU. Slijedi građevinska industrija, s povećanjem od 0,7 posto u eurozoni, te 0,4 posto u EU.

Među zemljama članicama s raspoloživim podacima, najveći je skok ukupnih troškova rada po satu na godišnjoj razini u drugom tromjesečju bilježila Estonija, za 7,7 posto. Slijede Litva s povećanjem za 6,5 posto i Rumunjska, gdje su porasli šest posto.

Pad ukupnih troškova rada po satu u drugom tromjesečju na godišnjoj razini zabilježen je u Sloveniji, za 5,9 posto, na Cipru, za 4,6 posto, u Hrvatskoj, za 0,6 posto, i u Španjolskoj, za 0,3 posto.

19. travanj 2024 20:25