Hrvatska
StoryEditor

Trzavice Mosta i HDZ-a oko neovisnosti poreznog USKOK-a

14. Travanj 2016.
Piše:
lider.media

Saborski zastupnik Mosta Maro Kristić usprotivio se u četvrtak najavama pripajanja samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija Poreznoj upravi, ocijenivši kako bi to značilo poruku da je Hrvatska pogodna za pranje novca i kriminal. Istovremeno, Ivan Šuker pita kako njegove kolege iz Mosta mogu komentirati nešto što točno ne znaju, pogotovo jer o tome je li nešto učinkovito i ne odluku može donijeti samo ministar.

Saborski zastupnik Mosta Maro Kristić usprotivio se u četvrtak najavama pripajanja samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija Poreznoj upravi, ocijenivši kako bi to značilo poruku da je Hrvatska pogodna za pranje novca i kriminal. Ne dijeli mišljenje da bi stavljanje tog sektora pod okrilje Porezne uprave osnažilo njegovu neovisnost.

- To bi značilo potpuno raspršivanje i ukidanje bilo kakve neutralnosti i efikasnosti ovog sektora. Takva tijela su dosad funkcionirala u okviru porezne uprave i bila su potpuno neučinkovita. Kao samostalni sektor ovo tijelo funkcionira od 2015. i otkrilo je više prijevara nego sva tijela dosad. Da je bilo pod političkom kontrolom, ne vjerujem da bi bilo ovako učinkovito, rekao je Kristić.

Ustvrdio je da je taj sektor zaslužan za otkrivanje dosad najveće prijevare u pranju novca.

- Znate i sami za 300 milijuna kuna u aferi Mamić i pranju novca preko offshore kompanija. Također i više od 600 milijuna kuna koji su oprani aferi trgovanja zlatom što ne bi bilo otkriveno da nije bilo ovog sektora koji je otkrio više poreznih prijevara nego sva tijela zajedno koja se bave sličnim poslovima od samostalnosti Hrvatske.

Mediji javljaju kako je potvrdio da s partnerima u Vladi Most još nije razgovarao o tom pitanju.

- Nismo razgovarali, ovo su prva šuškanja, ali sigurno je da imamo odgovorne ljude koji će razgovarati o tome i dati potporu ovom samostalnom tijelu.

- Ministar još ništa nije najavio, ministar još ništa nije rekao. Logična je stvar da će vjerojatno napraviti organizaciju Ministarstva da ono bude efikasno i funkcionalno, a netko je to pustio iz ne znam kojeg razloga jer u Ministarstvu nemaju nikakvih spoznaja, rekao je Ivan Šuker poručivši da ne zna tko je uopće pustio vijest o pripajanju poreznog USKOK-a Poreznoj upravi.

Izrazio je čuđenje kako njegove kolege iz Mosta mogu komentirati nešto što točno ne znaju, pogotovo jer o tome je li nešto učinkovito i ne odluku može donijeti samo ministar.

Za donedavnog ministra financija Borisa Lalovca ovo je pitanje domovinske sigurnosti.

- Zbog toga smo bili na putu u SAD i u njihovoj poreznoj upravi dobili podršku i vidjeli kako se organiziraju ljudi. Vidjeli ste i prve uspjehe tog samostalnog, neovisnog ureda - imali smo ondje najbolje mlade stručnjake koji su primljeni nakon najstrože kontrole, prije svega financijske, s obzirom da barataju velikim svotama novca, a u njega su ušli najstručniji mladi ljudi. U godinu dana vidjeli ste preko milijardu kuna otkrivenih prevara. U Europskoj uniji se takvi uredi ekipiraju i dobivaju na važnosti jer štite nacionalnu ekonomiju. Ovo je za mene pitanje domovinske sigurnosti, a smjer u kojem su krenuli neće biti dobar.

Podsjećamo, nakon što je Ana Dorić Škeva, načelnica Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prevara, podnijela ostavku pojavile su se špekulacije da bi se tzv. porezni USKOK mogao u potpunosti rasformirati, odnosno da bi potpao pod kapu Porezne uprave.

28. travanj 2024 17:43