Hrvatska
StoryEditor

Turisti pohrlili u Hrvatsku koja postaje cjelogodišnja destinacija

05. Lipanj 2015.

Hrvatsku je u prvih pet mjeseci posjetilo 2,7 milijuna turista, što je porast za 12 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a sa 7,3 milijuna noćenja ostvaren je porast za 14 posto, službeni su podaci sustava turističkih zajednica na Jadranu i u gradu Zagrebu koje je u petak objavila Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

Stranih je turista u razdoblju od siječnja do svibnja bilo 1,9 milijuna, a ostvarili su 6,2 milijuna noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje lani porast za 13 posto u dolascima i za 15 posto u noćenjima. Domaći turisti također bilježe rast - u dolascima 7 posto te u noćenjima 8 posto.

Dobrim rezultatima u prvih pet mjeseci pridonijeli su i odlični rezultati ostvareni u svibnju u kojem je realizirano 1,2 milijuna turističkih dolazaka, što je porast za 15 posto u odnosu na lanjski svibanj, a sa 4,2 milijuna noćenja zabilježen je porast za 19 posto. Strani su turisti u svibnju ostvarili više od milijun dolazaka, što je porast za 17 posto, a njihovih 3,8 milijuna noćenja je 21 posto više nego u svibnju prošle godine. U svibnju je zabilježen i rast turističkog prometa domaćih turista koji su ostvarili poraste u dolascima za 5 posto te u noćenjima za 2 posto, navode iz HTZ-a.

U priopćenju se prenosi i izjava ministra turizma Darka Lorencina koji je izuzetno zadovoljan što su, kroz stvaranje dodatnih sadržaja i bogatije ponude, već postignuti vidljivi rezultati, odnosno rast dolazaka i noćenja turista kroz prvih pet mjeseci ove godine.

"Ti dodatni sadržaji su iznimno važni, kako za ljetnu sezonu tako i za njeno produljenje. Važno je konstantno raditi na kreiranju novih motiva dolazaka jer samo tako možemo biti konkurentni na međunarodnom turističkom tržištu. Vjerujem da je ovo tek početak ostvarivanja naših ciljeva preobrazbe Hrvatske u cjelogodišnju destinaciju", kaže Lorencin, najavljujući kako će rezultati cijele predsezone detaljnije biti predstaviti početkom srpnja.

Među stranim gostima u razdoblju od siječnja do svibnja najbrojniji su bili turisti iz Njemačke koji s 335 tisuća dolazaka i 1,7 milijuna noćenja bilježe porast za čak 40 posto u dolascima i 46 posto u noćenjima.

Po udjelu u noćenjima slijede Austrija s 206 tisuća dolazaka i 765 tisuća noćenja (porasti od 10 i 9 posto), Slovenija s 207 tisuća dolazaka i 637 tisuća noćenja (porasti za po 4 posto), Italija s 152 tisuće dolazaka i 340 tisuća noćenja te Velika Britanija sa 71 tisućom dolazaka i 304 tisuće noćenja (kod obje zemlje se i u dolascima i noćenjima bilježe porasti za po 3 posto). Veliki porasti bilježe se i s dalekih tržišta kao što je primjerice kinesko s porastom od 63 posto u noćenjima, korejsko za 33 posto ili američko s porastom od 30 posto u noćenjima, navode iz HTZ-a.

26. travanj 2024 09:01