14. lipanj 2016.

Turistički djelatnici u problemu - nedostaje 30.000 sezonskih radnika

Hrvatski turistički djelatnici teško nalaze sezonske radnike iako je na Zavodu za zapošljavanje više od 270 tisuća nezaposlenih, istaknuto je u utorak na okruglom stolu "Ljudski kapital u hotelskoj industriji".

Tek 10 posto nezaposlenih prihvaća sezonske poslove, a samo u turizmu ove godine je potrebno oko 30.000 radnika,  istaknuo je predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstva Hrvatske (UPUHH) Ivan Sabljić.

Dodao je da je ove godine problem i značajan odljev radnika u inozemstvo. Uz nefleksibilnost tržišta rada, najvećim problemima smatra neusklađenost obrazovnog sustava s potrebama gospodarstva, nedostatak motivacije dugotrajno nezaposlenih za traženje posla i sivu ekonomiju.

- Očekujemo brzu reakciju bez obzira tko će biti na vlasti, jer ako je turizam lokomotiva našeg gospodarstva, onda mu treba pokloniti potrebnu pažnju, kaže Sabljić.

UPUHH kao moguća rješenja problema nedostatka sezonskih radnika predlaže obveznu prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju na zavodima za zapošljavanje u skladu s potrebama gospodarstva, kurikularnu reformu odnosno uvođenje kvalitetnog dualnog školovanja te stipendiranje učenika deficitarnih zanimanja. Predlaže i ukidanje poreznih opterećenja  na plaćanje smještaja i prehrane radnika,  suradnju sa zavodima sa zapošljavanje susjednih zemalja, bolje praćenje primjene kolektivnih ugovora u industriji kod privatnih ugostitelja, ali i omogućavanje uvoza radnika iz stranih zemalja u slučaju kada zavod ne može pronaći radnike.

Potpredsjednik UPUHH-a Joško Lelas posebno je naglasio potrebu promjene poreznog okvira, radi povećanja plaća.

- Ništa se ne može promijeniti ako okvir ostane nepromijenjen. Najbolji način da se ta zanimanja učine atraktivnima su plaće, a uz sadašnja porezna opterećenja poslodavci ne mogu povećati plaće, kazao je.

Pomoćnik ministrice rada i mirovinskog sustava Mario Bebić najavio je projekt osposobljavanja radnika.  Naglasio je da nema ništa protiv slovenskog modela prema kojem se kvote za strane radnike ne određuju unaprijed, već prema potrebi, ali i upozorio na mnoge zloupotrebe uvoza radne snage. Savjetnica ministra turizma Božica Lapić kazala je da na HZZ-u ima dovoljno nezaposlenih turističkih radnika i da ih samo treba mobilizirati. Najavila je medijsku kampanju animiranja nezaposlenih da prihvate sezonske poslove.

Ravnatelj HZZ-a Ante Lončar kazao je da se od preko 28.000 traženih sezonskih radnika, 72 posto se odnosi na konobare, prodavače, kuhare, čistače, sobare i pomoćno osoblje, kao i da je u prvih pet mjeseci ove godine zabilježeno povećanje ponude sezonskih poslova za 23 posto u odnosu na isto razdoblje godinu prije.