28. listopad 2016.

Turistički i ugostiteljski djelatnici ogorčeni poreznom reformom: Viši PDV ugostiteljstvu neprihvatljiv i neshvatljiv

Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) objavio je u petak kako je cijela turistička javnost očekivala da će ministar financija predložiti smanjenje stope PDV-a ugostiteljstvu te ustvrdio da je prijedlog o njegovom povećanju neprihvatljiv i neshvatljiv i hrvatskom turizmu neće donijeti boljitak. Ministar financija Zdravko Marić je u četvrtak na predstavljanju prijedloga porezne reforme izvijestio kako se planira povisiti stopa PDV-a na usluge u ugostiteljstvu i šećer s 13 na 25 posto.

Iz STUH-a podsjećaju da je već Vlada Zorana Milanovića prvo smanjila PDV na 10 posto, a potom ga "bez valjanog argumenta" povisila na 13 posto te ističu da je takav potez "donio štetu u prvom redu hotelijerskom sektoru po pitanju novih investicija i otvaranju novih radnih mjesta".

- Međutim i s ovom stopom PDV-a turizam je rastao po puno bržoj stopi od gospodarstva i predstavljao je u tom gospodarstvu upravo šećer koji je kroz povećanje potrošnje zasladio ovogodišnju stopu BDP-a te donio značajnu korist i ostalim djelatnostima, kažu iz sindikata.

Pitaju se što nova Vlada želi postići predloženim povećanjem PDV-a, posebice sagledavajući smjernice Strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020., jer je, kako kažu, očito da viši PDV anulira ciljeve zacrtane u Strategiji.  Iz STUH-a kažu da reagiraju na predložene porezne izmjene jer poslodavcima i vlasnicima društava i obrta u ugostiteljstvu i turizmu, "suočenima s neadekvatnom poreznom politikom, brojnim i nelogičnim parafiskalnim davanjima i neriješenim turističkim zemljištem", jedini prostor za uštedu predstavljaju radnici.

Santini pozdravio povećanje PDV-a za ugostitelje: To je privatizacija nacionalne turističke rente

- Hrvatska Vlada mora najzad omogućiti ovoj djelatnosti poziciju koju zaslužuje, a nakon toga, kroz tripartitni socijalni dijalog, dovesti poslodavce u poziciju da promijene svoj odnos prema radniku, kažu iz turističkog sindikata, podsjećajući da je ovogodišnju turističku sezonu već obilježio značajan nedostatak radne snage.

Iznose i podatak da, prema podacima servisa MojaPlaća.hr, prosječna neto plaća u ugostiteljstvu za prvu polovicu ove godine iznosi 4.175,78 kuna, što je 29,7 posto manje od prosječne neto plaće u gospodarstvu.

- U ovom trenutku zemlje članice EU traže znatan broj ugostiteljskih radnika uz prosječnu zaradu od 1.300 i više eura na mjesec za šestodnevni radni tjedan. Zarada vještih i osposobljenih kuhara zna biti i višestruko veća, svi imaju i pravo na dobivanje dijela godišnjeg bonusa, to jest dijela tzv. 13. plaće i besplatnu hranu, a tu je i dodatna zarada od napojnica. Zadržavanje ugostiteljskih radnika u Hrvatskoj moguće je samo povećanjem plaće, boljim i humanijim uvjetima rada i drugačijim odnosom poslodavca prema tom radniku, ističu iz STUH-a, uz zaključak da "ovakav prijedlog ministra financija Marića zasigurno nije promjena koja će u odnosu na sadašnje stanje u hrvatskom turizmu donijeti boljitak".