Hrvatska
StoryEditor

Turistički zaokret otoka Vira stajat će 20 milijuna eura

21. Svibanj 2012.

Na otoku Viru kraj Zadra krajem lipnja prve će goste primiti svjetionik Lanterna koji je nakon sveobuhvatne rekonstrukcije dobio i komercijalnu turističku funkciju. Svjetionik nudi kvalitetan smještaj i prateće usluge na razini pet zvjezdica.

U to je općina Vir i njezina tvrtka Vir turizam uložila dva milijuna kuna i što je samo dio sveobuhvatnog master plana razvoja virskog turizam kojim se u idućih deset godina taj otok planira kvalitetno turistički razviti te pozicionirati na domaćem i stranim tržištima. Ističe to uz ostalo u razgovoru za Hinu direktor tvrtke Vir turizam Zdenko Mičić koji je od prošle godine na čelu te tvrtke, a koju je 2007. osnovala općina Vir s ciljem razvoja turizma na Viru. Uz općinu i tvrtku u sve je uključena i Turistička zajednica Vira što, kako kaže Mičić, čini trokut destinacijskog menadžmenta koji si je uz lanjsko donošenje master plana ili strategije razvoja turizma na Viru postavio ambiciozni cilj kvalitetnog i održivog razvoja turizma na tom otoku.

Rekonstrukcija Lanterne kao jednog od najstarijeg i najvećeg svjetionika na Jadranu iz doba Austro-Ugarske dio je prve faze iz master plana s kojim su krenuli prošle godine i koji je još obuhvatio uređenje plaže u središtu mjesta, proširenje restorana te uvođenje brojnih animacijskih programa i kulturno-zabavnih programa u sklopu "Virskog ljeta".Do sada su za sve to, uključujući i troškove prve promotivne kampanje Vira s prvim image brošurama pod sloganom ‘Vir-Otok s dva lica‘ ukupno utrošili oko 500 tisuća eura, pri čemu Mičić ističe da je to novac isključivo iz proračuna općine Vir.Novostima u ponudi očekuju da će ove godine ‘probiti‘ rekordnu brojku od milijun noćenja na Viru (lani je bilo oko 920 tisuća), što taj otok, do sada, kako kaže, nepravedno zapostavljen u nacionalnoj i županijskoj turističkoj promociji, svrstava među tek 15 do 20 odredišta u Hrvatskoj koja se godišnje mogu pohvaliti s tolikim brojem noćenja.

Vir se do sada nije aktivnije promovirao, za što je dijelom i sam kriv, ali i zbog određenih kompleksa, pa i percepcije javnosti da je to destinacija druge ili treće odnosno lošije kategorije i bespravne gradnje, ali se donošenjem strategije i prvim aktivnostima to počinje mijenjati te se planiraju iskoristiti veliki potencijali koje Vir ima.Mičić naglašava da je od raspoloživog 20 posto građevinskog zemljišta na otoku Viru sada izgrađeno samo 15 posto, dok je oko 80 posto otoka čista divljina. More na Viru je čisto i nezagađeno, od 20 plaža tek ih je nekoliko uređeno i u komercijalnoj funkciji, a cijeli otok pruža bezbroj mogućnosti za razvoj obiteljskog, adrenalinskog, pa i nautičkog turizma, slijedom čega je u planu i gradnja marine sa oko 300 vezova od kojih bi 60 bilo za komunalne i potrebe lokalnog stanovništva.

U planu je do 2014. izgraditi i hotel s četiri zvjezdice i 120 soba u središtu mjesta, za što će, kao i za projekt 3D vizualizacije i urbanističkog rješenja središta Vira do kraja lipnja raspisati natječaj za arhitekte kako bi se do kraja ove godine izabralo najbolje rješenje, a iduće godine, nakon ljetne sezone, počeo hotel i graditi.Uredila bi se i turistička zona Strpljica za kamp i apartmansko naselje, a sveukupne investicije predviđene master planom iznose oko 20 milijuna eura, što će, vjeruje Mičić, dijelom uspjeti pokriti sam Vir, dok će za ostalo tražiti kredite HBOR-a i sredstva iz EU fondova.

Sve to ne bi bilo moguće bez lanjskog pokretanja radova na uređenju virskog vodovoda i kanalizacije, kao i sinergije svih na Viru, koji iz godine u godinu bilježi porast općinskog proračuna. Mičić naglašava kako će inzistirati i na dobivanju potpore od Zadarske županije, ali i Ministarstva turizma te Hrvatske turističke zajednice, što do sada nisu imali, a s oko 10 milijuna kuna od boravišne pristojbe i s više od 100 tisuća gostiju godišnje općina Vir i njena Turistička zajednica, pa i stanovnici Vira to zaslužuju.

20. travanj 2024 17:41