Hrvatska
StoryEditor

Turističkim zajednicama potreban je preustroj

03. Prosinac 2013.

Sustavu turističkih zajednica, koji u Hrvatskoj u manje-više nepromijenjenom i funkcionalnom obliku postoji 22 godine, zbog tržišnih turističkih trendova, potražnje i iskorištavanja sredstava EU fondova potreban je preustroj u smjeru destinacijskih menadžment organizacija-DMO koji bi trebao biti dovršen do početka 2015.

Zaključeno je to na današnjem prvom DMO forumu koji je u organizaciji Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u zagrebačkom Hypo Expo centru okupio više od 300 sudionika, većinom iz turističkih zajednica.

To je ujedno i prvi put da se na jednom mjestu okupio tako velik broj predstavnika tog sustava u kojemu je trenutno oko 650 zaposlenih u ukupno 302 turističke zajednice (uključujući i Glavni ured HTZ-a te 21 županijsku zajednicu) od kojih njih stotinjak nema nikakvih izravnih prihoda ili su im manji od 200 tisuća kuna.

Sustav se prošle godine financirao s oko 561 milijunom kuna, od čega 65 posto od boravišne pristojbe, a 35 posto od turističke članarine, dok je u raspodjeli od ukupnog iznosa 22 posto išlo Glavnom uredu HTZ-a, 10 posto regionalnim, najviše, oko 50 posto, lokalnim turističkim zajednicama, itd.

To baš i nije logična raspodjela novca, kazao je konzultant iz tvrtke Horwath HTL Branko Bogunović dodajući da to ne odgovara visini izravnih prihoda koje na svom području ostvaruju pojedine zajednice.

Bogunović je istaknuo i još neke nelogičnosti i probleme u sustavu koja su pokazala istraživanja privatnog sektora, TZ-a i lokalne samouprave provedena ove godine u sklopu HTZ-ovog projekta "Osposobljavanje sustava TZ-a za djelovanje prema modelu DMO", među kojima su velika politiziranost i birokratiziranost te slaba uključenost privatnog sektora koji plaća članarinu.

Stoga se preustrojem veća pažnja daje regionalnim organizacijama koje bi nastale po klasteriranju iz 2008. na 10 turističkih regija, dok bi DMO na kontinentu obuhvatile županije, na moru rivijere, šira područja gradova, veće otoke i drugo, a s glavnim ciljem koordiniranja projekata, investicija, promocije, razvoja ponude i drugog.

Svima okupljenim iz sustava koji su, kako se čulo na marginama foruma, s jedne strane prestrašeni zbog posla, a s druge svjesni potrebe za promjenama, ministar turizma i predsjednik HTZ-a Darko Lorencin i direktorica Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić poručili su kako se nitko zbog najavljenog preustroja ne mora bojati za posao. No, neminovno neće moći biti toliko direktora kao danas jer bi se, prema prijedlogu, neke manje zajednice preustrojile ka turističko-informativnim centrima.

Ključnim za taj preustroj i daljnje funkcioniranje TZ-a ministar je označio jaču suradnju javnog i privatnog sektora odnosno sinergiju svih dionika u destinaciji, dinamiziranje, proizvodnju novih turističkih proizvoda u destinacijama, decentralizaciju i racionalizaciju.

U tom će se smislu voditi i široka javna rasprava o preustroju te izraditi nacrt izmjena zakona o turističkim zajednicama, što bi trebalo biti u prvom kvartalu iduće godine, a u primjeni od početka 2015., kazao je Lorencin.

Na forumu su gostovali i stručnjaci iz austrijske turističke organizacije koji su iznijeli iskustva Austrije u destinacijskom menadžmentu i brendiranju destinacija i proizvoda.

Forum je završio panelom na kojem su se predsjednik saborskog Odbora za turizam Goran Beus Richemberg, gradonačelnik Rovinja Giovani Sponza, direktor TZ dubrovačko-neretvanske Vladimir Bakić, direktor malog hotela Lenija iz Vinkovaca Željko Božić i Goran Vlašić s Ekonomskog fakulteta Zagreb složili da sustavu TZ-a treba preustroj.

27. travanj 2024 00:49