Hrvatska
StoryEditor

Turizam u oku

10. Travanj 2016.
Piše:
lider.media

Tijekom proteklog desetljeća gradovi su uvidjeli da osim što moraju obratiti pozornost na unaprjeđenje usluga i kvalitete života koje pružaju svojim građanima, moraju unaprijediti i usluge turistima koji ih posjećuju. Uzevši u obzir brzinu tehnološkog napretka i razvoj pametnih gradova, pametne turističke usluge jedna su od brzorastućih segmenata budući da se povrat na uloženo može lako izmjeriti.

Turizam je danas jako važan za ekonomski razvoj gradova i zemalja, a navedeni sektor prolazi kroz velike promjene jer se navike turista mijenjaju i oni zahtijevaju iskustvo putovanja i posjeta određenoj destinaciji koje je inovativno i prilagođeno njihovim afinitetima i stvarima koje vole i preferiraju. Stoga je sve manje posjetitelja koji će se zadovoljiti samo običnim posjetom destinaciji s turističkim vodičem koji će ih provesti po gradu, odvesti u muzej te gdje će veći dio dana provesti ležeći na plaži.

Važni sastojci Očekivanja, želje i potrebe turističkih posjetitelja, od obitelji koje traže hotel, studenata koji kampiraju, nautičara, mladih koji dolaze na koncerte, osoba koje dolaze vidjeti i posjetiti povijesne i kulturne znamenitosti i slično sve su različitiji i sve ih je teže zadovoljiti. No postoji zajednički nazivnik svih navedenih skupina: korištenje digitalnim uslugama kako bi dobili informacije koje ih zanimaju, planirali svoje putovanje, rezervirali smještaj, kontaktirali ostale turiste vezano uza zadovoljstvo, koristili se prometnim mapama, ocjenjivali restorane, podijelili svoje iskustvo s drugima i sl. Većina turističkih digitalnih usluga ima za cilj pružanje traženih informacija turistu u stvarnom vremenu i trenutačnog osjećaja zadovoljstva. Sve je više gradova koji se žele pozicionirati i biti prepoznatljivi kao pametne turističke destinacije.Sada kada smo utvrdili da se vremena mijenjaju i da je sve manje ‘tradicionalnih‘ turista te da se potencijal turizma uvelike povećao, osvrnut ćemo se na neke nove trendove i bitne komponente u uspostavi pametnog turizma u gradu ili pametne turističke destinacije. Neki od bitnih čimbenika uspostave pametne turističke destinacije su ICT infrastruktura i podaci (razmjeri i kvaliteta). Naime, bez navedenog bit će teško turistima pružiti usluge koje možemo nazvati pametnima. Ono što također vidimo kao trend i kao bitnu stavku u razvoju pametnih turističkih usluga su ‘otvoreni podaci‘ (open data), koji onda omogućuju startupovima i ostalim dionicima kreiranje novih inovativnih usluga za turiste. EU je spoznao navedeno te putem ‘Obzora 2020.‘ i CIP-a sufinancira projekte koji imaju za cilj unaprjeđenje interoperabilnosti i upotrebu razvijenih aplikacija u više turističkih destinacija.

Mamac za goste Neke od zemalja u Europi uvidjele su potencijal te su čak na razinama država organizirale programe vezane uz pametan turizam, a koji imaju za cilj pružanje i promoviranje inovativnih pristupa korištenjem tehnologija i dostupnih podataka, a u cilju unaprjeđenja usluga turistima.Neke od novih tehnologija u turističkom segmentu svakako su ‘smart beacons/ibeacons‘, kojima se turistima mogu slati zanimljive informacije kada se približe nekim lokacijama koje su im potencijalno interesantne (galerije, tradicionalni obrti, muzeji, kafići…) te ih na taj način pokušati zaintrigirati za njihove usluge i proizvode. Tim kanalom može im se dostavljati audio, video i sadržaj proširene stvarnosti, bez potrebe za GPS funkcionalnostima.Osvrnemo li se na navedeno, budućnost turističkog posjeta nekoj destinaciji više nikada neće biti kao danas. Turist će moći sa sobom ponijeti ‘smart suvenire‘ koji su personalizirani i kreiraju osjećaj povezanosti s destinacijom. Također, ne vidimo razloga zašto u budućnosti turist ne bi mogao posjetiti neku destinaciju i koristiti se karticom hotela za sve što mu je potrebno na navedenoj destinaciji (javni prijevoz, trgovina, bazen, muzeji, koncerti, restorani, taksi, kafići i sl.) te podmiriti račun svega navedenog nakon odjavljivanja iz hotela, a da ne treba razmišljati o tome ima li odgovarajući novac ili karticu sa sobom.

Prikupljanje podataka Osim kvalitete usluge koja se pruža turistu pametan turizam predstavlja i mnogo više od navedenog. Naime, upotreba svih podataka koje možemo prikupiti tijekom posjeta nekog turista od velike je važnosti za buduće marketinške aktivnosti i turističke kampanje. Svaka kuna utrošena u pametni turistički marketing višestruko se vraća i osigurava mnogo veći povrat na uloženo budući da iz podataka koje smo prikupili o turistu i njegovim navikama i afinitetima (iz koje zemlje je došao, kuda se kretao, koje restorane voli, koje muzeje voli, kakve suvenire voli, koliko je vremena proveo na destinaciji…) možemo provesti ciljanu marketinšku aktivnosti vezanu uz navedenog turista, grupu turista ili čak pojedine zemlje/kontinente. Također, navedeno nam može poslužiti za unaprjeđenje usluga, a na osnovi zadovoljstva korisnika. Navedeni koncept pametnog turizma otvara i cijeli novi segment za ekonomiju, gdje hrvatske kompanije mogu razvijati usluge i onda ih plasirati na svjetska tržišta.

Najbolji ambasadori Neki od gradova koji su krenuli u smjeru uspostave koncepta pametnog turizma su Lisabon, koji je zajedno s tehnološkim partnerima krenuo u razvoj i implementaciju rješenja koja će produljiti turističku sezonu, iskoristiti prednosti kulturne i povijesne baštine, pružiti bolje i interaktivnije informacije posjetiteljima i slično. Drugi gradovi koji su započeli određene aktivnosti u segmentu organizirane uspostave koncepta pametnog turizma su Amsterdam, Helsinki i Rim. Vidjeli smo kako su tehnologije (anketa provedena putem interneta) ove godine pomogle Zagrebu i Zadru da zauzmu vodeće pozicije u pojedinim segmentima, što će onda zasigurno pomoći u promociji i dovođenju novih turista na navedene destinacije, a kada turisti dođu, potrebno ih je ciljanim informiranjem pomoću novih tehnologija što dulje zadržati u destinaciji i pružiti im što više usluga koje ih ispunjavaju i čine sretnima. Time ćemo ih zasigurno ponovno vidjeti u Hrvatskoj i oni će biti najbolji ambasadori, a opet pomoću novih tehnologija (npr. socijalne mreže ili slično).

Sljedeći koraci Pogledamo li hrvatske primjere, vidljivo je da su prepoznate mogućnosti korištenja ICT uslugama u kontekstu unaprjeđenja ili kreiranja novih usluga (npr. Šibenik s uslugama na renoviranim tvrđavama, Dubrovnik putem projekta turističke kartice i sl.), ali još uvijek ne vidimo holistički pristup navedenom  segmentu koji je važan za razvoj Hrvatske, a koji bi za jedan stol posjeo sve bitne dionike (gradove, državu, turističke zajednice, hotele, muzeje, restorane, startupove…) i definirao koji su to sljedeći koraci i kako možemo postići svoj turistički potencijal implementacijom pametnog turizma.

24. travanj 2024 15:31