Hrvatska
StoryEditor

Turska hrvatskim tvrtkama može biti most za nova tržišta

25. Travanj 2014.

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, suradnja turskih tvrtki s hrvatskim partnerima može biti dobra prilika za lakši proboj njihovih proizvoda i usluga na jedinstveno europsko tržište, kao što Turska hrvatskim tvrtkama može biti most za tržišta zemalja Crnog mora, Zakavkazja i Srednjeg istoka, rečano je na današnjem Hrvatsko-turskom poslovnom forumu.

Forum je održan u organizaciji Tursko-hrvatskog poslovnog vijeća pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, a na inicijativu Udruženja poslovnih ljudi i industrijalaca "Balkansiad", u čijem su izaslanstvu na individualne poslovne susrete s potencijalnim hrvatskim partnerima u Zagreb došli predstavnici 20-tak tvrtki, uglavnom iz turskog grada Burse.

Bursa, prema riječima predsjednika "Balkansiada" Aytuga Onura, povijesno je bila poznata kao proizvodno središte turske tekstilne industrije, a danas je jedan o najvažnijih trgovinskih i industrijskih centara Turske te iza Istanbula najvećih izvoznik u toj zemlji, s razvijenom automobilskom i pratećom industrijom te proizvodnjom elektronike i strojeva, preradom metala, građevinarstvom i sl.

Taj je grad i sjedište Trgovinsko-industrijske komore koja broji oko 35 tisuća članova, kao i samog "Balkansiada", udruženja 300-tinjak poslovnjaka porijeklom iz ostalih zemalja Balkana.

Ovo je prvi skup koji "Balkansiad" inicira u Hrvatskoj, ali predsjednik HGK-Komore Zagreb Zlatan Froelich podsjetio je da Hrvatsko-tursko poslovno vijeće redovno organizira predstavljanja hrvatskih tvrtki na nekoliko međunarodnih sajmova u Turskoj. Također, za 29. svibnja ove godine najavio je održavanje Hrvatsko-turskog poslovnog foruma u Istanbulu.

Današnji, kao i skup u svibnju, nove su prigode da daljnje jačanje gospodarske suradnje dviju zemalja, koja je, iskazana trgovinskom razmjenom, lani bila na razini od gotovo 500 milijuna dolara, pri čemu je turski izvoz u Hrvatsku bio dvostruko viši od hrvatskog. Hrvatska je u Tursku 2013. izvezla roba vrijednih 173,2 milijuna dolara, a glavninu izvoza (preko 40 posto) čine otpaci od željeza i čelika te gnojiva. Istodobno, robni uvoz iz Turske iznosio je 305,6 milijuna dolara, u čemu trećinu čine nafta i njene prerađevine te kućanski aparati i bijela tehnika.

Povećanju te suradnje trebali bi pomoći i današnji individualni poslovni susreti gospodarstvenika dviju zemalja. S turske strane na susretu sudjeluje 20-tak tvrtki iz sektora graditeljstva, tekstila, turizma, trgovine i distribucije prehrambenih i medicinskih proizvoda, i dr., koji će suradnju pokušati dogovoriti s 15-tak hrvatskih tvrtki, među kojima su primjerice Podravka, Kraš, PIP, Hotel Picok, Obzor putovanja, Tekstilpromet, i dr.

16. travanj 2024 18:19