Hrvatska
StoryEditor

Tvrdo prizemljenje jahača jednostavnih d.o.o.-ova

09. Svibanj 2015.

Kad sam prije dosta godina bio u Egiptu, turistički vodič upozoravao je da nikako ne sjedamo na devu. Jahanje na devi lokalni vodiči nudili su za dolar. E, ali kad deva ustane, zatražit će deset dolara da bi je spustili, pa da jahač može normalno skoknuti na egipatsko tlo. Unatoč upozorenju, bilo je naivaca koji su si priuštili jahanje na devama za 11 dolara.

No mladi poduzetnici u nastajanju nisu imali turističkog vodiča koji bi ih upozorio na sindrom jahanja na devi. Ministar poduzetništva ponudio im je da se popnu u status poduzetnika i da osnuju tvrtku ‘za deset kuna’. O. K., tih deset kuna u stvari je (bilo) 750, ali to je naprosto razlika od političke vjerodostojnosti do istine.

No jahači Marasovih deva sad bi i sišli na majčicu zemlju. Ali, tu je caka – ne može odmah, silazak će potrajati godinu - dvije, i stajat će neoprezne ‘jahače’ oko 15 tisuća kuna?! I to nije sve! Oni koji žele i dalje raditi počeli su dobivati Marasove čestitke. Osnivačima jednostavnih d.o.o.-ova koji su se tu i zaposlili ministar poduzetništva posredstvom HZZO-a počeo je slati razlike doprinosa koje trebaju platiti. Iako su se prijavljivali na minimalac od tri tisuće kuna, njihova je obveza kao članova uprave doprinos na propisanih najmanje osam tisuća. Pa sad ti, braco, plati razliku. A za godinu dana nakupi se 9000 kn!

Poželiš li i ‘sići s deve’, dug će ti ostati. A možeš i u stečaj.  Nakon što su se novine raspisale o tim apsurdima javio se ministar koji je priznao bedastoću i najavio, potaknut tekstom u Večernjaku, da će u hitnu saborsku proceduru uputiti izmjene zakona kojima bi se pojeftinilo i ubrzalo zatvaranje tvrtki, posebno jednostavnih d.o.o.-ova. Naravno, to nije Vladin resorni šef i dobrotvor poduzetnika. ‘Vodič deva’ Maras sve to vrijeme prezauzet je snimanjem reklama, pa zakonsko smeće čisti ministar pravosuđa Miljenić.

25. travanj 2024 23:03