Hrvatska
StoryEditor

U 3. maju porinut tanker za švedskog naručitelja

11. Veljača 2013.

U riječkom brodogradilištu 3. maj danas je porinut tanker za prijevoz asfalta, nafte i kemikalija za švedskog naručitelja Wisby Tankers.

Brod nazvan Palanca Singapore‘ nosivosti je 15.000 tona, duljine 133 i širine 23 metra, a pokreće ga motor snage 4500 kilovata.

To je posljednji u nizu od četiri tankera za ovog naručitelja iz Švedske.

Iako je uobičajeno da se nakon porinuća svečano polaže kobilica za gradnju sljedećeg broda, toga danas u 3. maju nije bilo jer nema narudžbi za nove brodove.

Najavljeno je sutrašnje potpisivanje ugovora s Wisby Tankersom za gradnju 10 barži, uz mogućnost nastavka gradnje nakon toga još njih 20.

Predsjednik Uprave 3. maja Edi Kučan kazao je da je je u tijeku gradnja četiriju barži za ovog naručitelja.

Kučan je u izjavi za novinstvo kazao da se intenzivno pokušavaju ugovoriti nove gradnje brodova, ali da je stanje na tržištu vrlo teško.

Istaknuo je i da je otežano financiranje gradnji jer su se poslovne banke povukle, navevši da je 3. maj sam zatvorio financijsku konstrukciju za gradnju barži koja je u tijeku.

Na svečanosti porinuća bili su zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i drugi uzvanici.

27. travanj 2024 20:50