12. rujan 2014.

U 490 nadzora taksista otkriveno više od 150 nepravilnosti

Inspektori Porezne uprave su u pojačanom nadzoru taksista u prvom tjednu rujna obavili više od 490 nadzora u kojima je otkriveno više od 150 nepravilnosti, a koje se ponajviše odnose na neizdavanje računa i nelegalno obavljanje taxi službe, izvijestili su danas iz Porezne uprave.

Kako se navodi u priopćenju, inspektori Ministarstva financija-Porezne uprave, njih više od 200, u prvom tjednu mjeseca rujna obavljali su pojačane nadzore pružatelja taksi usluga diljem Hrvatske, a nadzor je najvećim dijelom bio usmjeren na nadzor izdavanja računa ali i na ostale nezakonitosti.

"U više od 490 nadzora otkriveno je preko 150 nepravilnosti, što čini 32 posto ukupno obavljenih nadzora kod taksista", ističu iz Porezne uprave.

Najviše nepravilnosti otkriveno je u Zagrebu (45), potom u Rijeci (20), Splitu (18), Dubrovniku (13) i Zadru (10).

Nepravilnosti su se u najvećoj mjeri odnosile na neizdavanje računa i na nelegalno obavljanje taxi službe, navodi se u priopćenju.

To govori kako, "usprkos zakonitom poslovanju velikog broja taxi prijevoznika, postoji veliki broj onih koji unose nered na tržištu pružanja takvih usluga te čine nelegalnu konkurenciju poreznim obveznicima koji zakonito plaćaju svoje obveze", ističu iz Porezne uprave.

Najavljuju da će Porezna uprava, zajedno s Carinskom upravom i drugim nadzornim službama, kroz nadzore, učiniti sve moguće da se takvi trendovi smanje.

Iz Porezne uprave mole građane da i sami traženjem i uzimanjem računa doprinesu da novac građana "završi u državnom proračunu za naše zajedničke potrebe, a ne u džepu pojedinaca - neplatiša poreza".

Također pozivaju građane da uočene nepravilnosti prijave putem besplatnog telefona (0800-1001), web servisa "Pišite nam" ili dolaskom u lokalnu ispostavu Porezne uprave.

"Osim što će građani nakon traženja i uzimanja računa biti sigurni da je njihov novac završio na pravom mjestu, s istim računima imaju priliku sudjelovati i u novoj sezoni nagradne igre ‘Bez računa se ne računa‘", ističu iz Porezne uprave, podsjećajući kako je novo kolo te nagradne igre počelo 1. kolovoza, a završava 26. listopada.