06. lipanj 2012.

U Bruxellesu se razmatra pripremljenost Hrvatske

liderhrt
liderhrt

U Bruxellesu će se danas održati sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Hrvatske i Europske unije, na kojemu će se razmotriti pripremljenost naše zemlje za članstvo u Uniji.

Hrvatsko izaslanstvo vodit će ministrica Vesna Pusić, a europsko danski ministar vanjskih poslova Nicolai Wammen i povjerenik za proširenje Štefan Fuele. Hrvatska vlada prošli tjedan prihvatila je prijedlog ažuriranog Akcijskog plana za ispunjavanje preostalih obveza iz pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, koji će biti predstavljen europskoj strani. Ministrica Pusić je upozorila na šest problematičnih točaka na koje treba posebno obratiti pozornost, među kojima je ovogodišnje održavanje Gay pridea u Splitu 9. lipnja, koje će pomno pratiti Europska komisija i diplomatski zbor u Hrvatskoj.

Ostale točke su rješavanje pitanja brodogradilišta, ukidanje naknade koju moraju plaćati teleoperateri, poboljšanje stanja u pravosuđu kroz smanjivanje zaostataka, naročito u građanskim predmetima, te rješavanje sustava ovrhe i problema sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa. Treba riješiti i pitanje integriranog upravljanja granicama te intenzivirati gradnju i opremanje graničnih prijelaza u Neumskom koridoru.