Hrvatska
StoryEditor

U godinu dana broja zaposlenih u industriji pao 4,5 posto

31. Listopad 2013.

Broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u rujnu ove godine manji je u odnosu na kolovoz za 0,4 posto, dok je na godišnjoj razini, prema prošlogodišnjem rujnu, niži za 4,5 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Istodobno je proizvodnost rada u industriji u prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje povećana za 3,6 posto.

Statistički podaci prema djelatnostima pokazuju da je na mjesečnoj razini, u rujnu u odnosu na kolovoz, broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji smanjen za 0,5 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,4 posto, dok je u rudarstvu i vađenju zaposlenih bilo 1,3 posto više.

Na godišnjoj je razini u prerađivačkoj industriji, koja ima udio od gotovo 90 posto u ukupnom broju zaposlenih u industriji, bilo 3,7 posto manje zaposlenih nego u rujnu 2012. godine.

Zaposlenih u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom u rujnu ove godine bilo je 12,5 posto manje nego u istom mjesecu lani, a u rudarstvu i vađenju zaposlenih je bilo 7,7 posto manje.

Podaci o proizvodnosti rada pokazuju pak da je u prvih devet mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine proizvodnost rada u prerađivačkoj industriji porasla za 0,4 posto, u rudarstvu i vađenju za 6,1 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom proizvodnost je porasla za 25,6 posto.

20. travanj 2024 03:26