15. studeni 2012.

U hrvatskim bolnicama zaposleno samo 180 informatičara

lider.media
lider.media

Prva konferencija o informatičkim i poslovnim rješenjima u zdravstvu koju organizira tvrtka IN2 u suradnji s partnerom Hrvatskim telekomom, otvorena je danas u Tuheljskim toplicama.

-Drago nam je da su na vlast došli ljudi koji prepoznaju važnost informatike, ali stanje na terenu još je daleko od zadovoljavajućeg. Na konferenciju smo doveli stručnjake iz branše koji će ispričati kakva je situacija u drugim industrijama i kako je u svijetu - rekla je na otvaranju konferencije direktorica Sektora zdravstva u IN2 Branka Lasić, želeći istaknuti kako se vidi napredak, ali nedovoljan jer Hrvatska znatno zaostaje s ulaganjima u informatizaciju zdravstva.Bio je to tek uvod u okrugli stol ‘Koliko stvarno košta informatika‘ na kojem su o trendovima i potrebama hrvatskog zdravstva iz tehnološke perspektive razgovarali direktor IN2 Ante Mandić, direktor Microsofta Hrvatska Ivan Vidaković, direktor ureda Gartnera za Adriatic regiju Ivan Maglić, savjetnik ravnatelja KBC-a Zagreb za informatiku Miroslav Mađarić idirektor Hewlett Packarda Boris Bauk.

Koliko ima mjesta za napredak u Hrvatskoj, moglo se vidjeti i iz podataka koje je iznio direktor Gartnera Ivan Maglić prema kojima se nalazimo znatno ispod svjetskog prosjeka izdvajanja za informatiku u zdravstvu koji iznosi 3,2 posto. Jednako poražavajuće zvuči i podatak da Hrvatska trenutno u bolnicama zapošljava samo 180 informatičara, što je znatno manji postotak od 2,9 posto zaposlenih u bolnicama koliko je svjetski prosjek. Primjerice, u KBC-u Zagreb koji predstavlja pozitivan primjer, od 5500 zaposlenih samo su 24 informatičara što je 0,44 posto.

-Bolja efikasnost sustava mogla bi se postići čak i uz jednaka ulaganja i to kroz centralizaciju sustava, poslovanje u oblaku i uslugu Software as a Service, jer tehnologija postojeći sustav može učiniti efikasnijim - rekao je Ante Mandić, predsjednik Uprave IN2. Na potrebu korištenja računalstva u oblaku upozorio je i direktor Microsofta Hrvatska Ivan Vidaković koji je istaknuo kako se troškovi mogu smanjiti korištenjem clouda, u kojem će u budućnosti četvrtina podatkovnog prostora biti vezana uz zdravstvo.