Hrvatska
StoryEditor

U Hrvatskoj tri i pol puta više stranih ulaganja nego u Srbiji

20. Kolovoz 2013.
Piše:
lider.media

Hrvatska je lani privukla 1,25 milijardi dolara direktnih stranih ulaganja. Podatak je to iz najnovijeg godišnjeg izvještaja Konferencije Ujedinjenih naroda o razvoju (UNCTAD) koji Hrvatsku opet pozicionira kao najprivlačaniju zemlju u regiji za strane investitore.

Hrvatska je po vrijednosti stranih ulaganja u 2012. godini ponovno pretekla Srbiju koja joj je proteklih godina ozbiljno konkurirala, piše Jutarnji list.

Strani ulagači u Srbiju su lani investirali samo 352 milijuna dolara, po čemu je ta država na samom dnu među državama regije. Uz Hrvatsku, najviše direktnih stranih ulaganja imale su Albanija (957 milijuna dolara) i BiH (633 milijuna dolara).

Usporedbe radi, 2010. godine situacija s direktnim stranim ulaganjima bila je puno nepovoljnija za Hrvatsku. Prema podacima UNCTAD-a, te je godine u Hrvatsku stiglo samo 583 milijuna dolara direktnih stranih ulaganja, dok je Srbija istovremeno zabilježila 1,3 milijarde dolara.

U 2010. godini Hrvatska je imala najmanje stranih ulaganja još od početka 90-ih, bila je to investicijski uvjerljivo najlošija godina. Rekordna inozemna ulaganja u Hrvatsku zabilježena su predkrizne 2008. godine, kada su iznosila 6,1 milijardi dolara.

Prema službenim podacima HNB-a, u prvom kvartalu 2013. godine strana ulaganja u Hrvatsku bila su 460 milijuna eura, pa se može zaključiti da će ove godine biti veća nego lani, odnosno da se strani ulagači ipak polako vraćaju.

No, iako je Hrvatska opet lider po stranim investicijama među državama bivše Jugoslavije, i dalje itekako zaostaje za drugim tranzicijskim državama. UNCTAD je izračunao kako je lani u Mađarsku, na primjer, uloženo 13,5 milijardi dolara.

Među europskim državama najviše stranih ulaganja lani je imala Velika Britanija, preko 62 milijarde dolara.

08. svibanj 2024 05:36