Hrvatska
StoryEditor

U Hrvatskoj više od 15 tisuća ljudi radi bez plaće

17. Svibanj 2015.

Nešto više od 5.000 poslodavaca, odnosno pravnih osoba i obrtnika ne isplaćuje plaće za svojih 15.230 zaposlenih, pokazuju ažurirani podaci Porezne uprave koji se odnose na neisplatitelje plaća u obračunskom razdoblju od siječnja do ožujka ove godine.

Plaće ne isplaćuje 5.032 poslodavaca, preciznije - 4.225 pravnih osoba s 13.325 radnika te 807 fizičkih osoba, odnosno obrtnika, s 1.905 zaposlenih.

Ti su podaci formirani na temelju dostavljenih obrazaca JOPPD u kojima su poslodavci iskazali neisplatu plaće i naknadnu isplatu zaostale plaće i to za obračunsko razdoblje od siječnja do ožujka 2015. godine (kriterij tri mjeseca uzastopno), objašnjavaju iz Porezne uprave koja je najnoviji popis objavila krajem tjedna na svojim internet stranicama.

Novost je, dodaju, da je taj popis formiran temeljem podataka iz JOPPD obrazaca (za izvještavanje o primicima, porezu na dohodak i prirezu te doprinosima za obvezna osiguranja) za 2015. godinu, dok su prethodnim popisima bila iskazana obračunska razdoblja koja se odnose isključivo na 2014. godinu, pa je stoga popis koji je objavljen 13. veljače 2015. bio konačan za prethodnu godinu i nije usporediv s popisom objavljenim sredinom svibnja.

Objava popisa poslodavaca koji svojim radnicima ne isplaćuju plaće omogućena je Zakonom o porezu na dohodak. Tim je zakonom, naime, propisano da Porezna uprava može, temeljem prikupljenih podataka na obrascu JOPPD, na svojim mrežnim stranicama objaviti popis poreznih obveznika/poslodavaca koji ne isplaćuju plaću svojim radnicima, odnosno koji su na dostavljenim obrascima tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u vremenskom razdoblju od šest mjeseci iskazali samo obračun doprinosa bez isplate plaće.

Prvi popis neisplatitelja plaća Porezna je uprava objavila sredinom srpnja prošle godine i na njemu je tada bilo 7.038 poduzetnika.

19. travanj 2024 02:00