Hrvatska
StoryEditor

U javnoj nabavi su forma i protokoli važniji od sadržaja

17. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

[gallery columns="5" ids="228158,228159,228160,228161,228162,228163,228164"]

Predsjednik Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave Goran Matešić na radnom ručku u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca iznio je svoje viđenje problema koje muči poduzetnike u vezi s javnom nabavom.

Vrijednost natječaja u javnoj nabavi kreće se oko 40 milijardi kuna godišnje, te je kao takav iznimno bitan za poduzetnike. Kroz javnu nabavu tijela javne uprave nabavljaju sve, a to automatski otvara vrata potencijalnoj korupciji. Naglašeno je kako ovo nije problem samo Hrvatske već i svih drugih zemalja, ali i da se ustrajno treba boriti protiv korucpije ili bilo kakvih drugih ilegalnih aktivnosti. Goran Matešić u uvodu izlaganja iznio je ocjenu da sadašnji zakon nije adekvatan.

- Vrijeme je za promjenu zakona jer su forma i protokoli važniji od sadržaja što nije dobro. Nalazimo se u idealnom trenutku za promjenu – rekao je.

Osvrnuo se Matešić na prošlu godinu i na predmete s najvećim prioritetom a to su oni koji apliciraju za strukturne fondove Europske unije. Od 56 predmeta njih 47 je riješeno, od čega su u 42 posto slučajeva prihvatili žalbu, u 27 posto odbili, a u 30 posto su odbacili žalbu i zaustavili postupak.

- Tu se radi o kompleksinim predmetima i nije nekad lako i jednostavno donijeti odluku. Iako se nevjerojatno čini da smo među bržima u Europskoj uniji mi stvarno jesmo. Problem nam stvara što mi možemo odlučivati jedino o onom na što smo dobili žalbu. Po službenoj dužnosti možemo reagirati u ograničenim situacijama – dodao je.

Istaknuo je da kriteriji najniže cijene koji sad prevladava nije dobar u većini slučajeva, a da bi se trebala koristiti najniža ekonomska cijena. Na to se nadovezao Petar Lovrić, predsjednik Udruženja malih i srednjih poduzetnika pri HUP-u.

- Kod nas postoji teror straha jer kako neki službenik koji ima prosječnu plaću da donese takvu odluku? Njemu je najjednostavnije koristiti najmanju cijenu, jer po drugim kriterijima može očekivati USKOK ili DORH da mu pokucaju na vrata – rekao je Lovrić.

Nakon izlaganja poduzetnici su imali konkretna pitanja i prijedloge kako da se ovaj sustav bolje uredi, ali kako je Matešić rekao to je izvan njegove ingerencije. Oni imaju prijedloge, ali na Vladi i resornim minisratstvima je da donesu odluku.

19. travanj 2024 22:14