Hrvatska
StoryEditor

U Karlovcu otvoren informacijski centar Europske komisije

29. Listopad 2013.

Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i Ivan Vučić, župan Karlovačke županije danas su u prisustvu Zdravke Bušić, HDZ-ove predstavnice Hrvatske u EU parlamentu, otvorili u Karlovcu informacijski centar Europske komisije „Europe Direct“, koji je prvi takav u Hrvatskoj i 500-ti na mapi Europske mreže.

Nakon Karlovca, slijedi otvaranje takvih info-centara u Slavonskom Brodu, Gradišci i Dubrovniku, a do kraja godine, kako je najavio Branko Baričević, bit će ih otvoreno 10-ak u Hrvatskoj.

Važnost ovakvih informacijskih centara bit će u stvaranje šireg i opsežnijeg pogleda hrvatskih građana prema Europskoj uniji i velikom broju raznih mogućnosti i prava koje građanima stoje na raspolaganju, o čemu je šira hrvatska javnost, smatra Baričević, ipak nedovoljno kvalitetno informirana, a što se posebno odnosi na mladi dio populacije.

Stoga će se u ovakvim centrima moći dobiti direktne, ažurne, konkretne i vrlo jasne informacije o svemu što građane bude zanimalo o svim aspektima rada i života u čitavoj zajednici Europske unije. Jedan od zadataka centara je i da pokažu na što sve u sklopu svakodnevnog života jedan europski građanin može računati i kakva su mu prava zajamčena.

Putem info-centara će se široj javnosti prenositi i informacije o mjerama EU poput nedavno donesenih zaključaka Vijeća Europe o provedbi mjera i utrošku sredstava iz Socijalnog fonda, posebno namijenjenog zapošljavanju mladih u sklopu „Inicijative mladih“.

- Bavit ćemo se i izborima za Europski parlament, koji će biti u potkraj svibnja 2014. godine. Nama je bitno da mobiliziramo onaj proeuropski dio hrvatskog biračkog tijela, da im objasnimo zašto je važno izaći na izbore, zašto je važno glasati i dati svoj glas za tu buduću Europu - kazao je Branko Baričević.

20. travanj 2024 04:52