Hrvatska
StoryEditor

U kojem su trgovačkom lancu Zagrepčani prošli najpovoljnije?

30. Ožujak 2013.
Piše:
lider.media

Ostavimo li politički dio ove priče potpuno po strani te promotrimo li samo listu poskupljenja i pojeftinjenja u odnosu na prošli mjesec, dalo bi se zaključiti da nam uopće nije tako loše kako se čini, stoji u posljednjem Barometru cijena portala Supermarketi.info.

Čak je i brašno u odnosu na prošli mjesec jeftinije u prosjeku 10,76%. Trendovi poskupljenja su toliko malobrojni da su jedva primjetni, ističu na portalu. Doduše, sapun ‘Lahor‘ je doista značajno skuplji nego prošli mjesec. Premda slika cijena naoko ne izgleda loše, analiza prošlogodišnjih cijena iz ožujka pokazuje da je stanje sve samo ne idilično, zapravo – katastrofalno. Ukupni broj zabilježenih poskupljenja je još veći u odnosu na zabilježena pojeftinjenja (51:9) nego li je to bilo u komparaciji trendova za veljaču 2012. i veljaču 2013. Zapravo, događa se jedan fenomen, a to je da kratkoročno gledano cijene ne pokazuju velike trendove poskupljenja, dapače, a dugoročno je u zadnjih godinu dana došlo do stravičnih poskupljenja koje sasvim sigurno svaki žitelj Hrvatske vidi i osjeti na vlastitom novčaniku. Svojevrsni paradoks.

Najveći ovomjesečni trend poskupljenja zabilježen je na sapunu ‘Lahor‘ te na blagom kečapu ‘Zvijezda‘. Ova dva trenda nisu toliko značajna jer su zabilježena u svega 4 od 7 supermarketa. Doduše poskupljenje sapuna od 18,53% u prosjeku nije malo, i vjerojatno će do kraja mjeseca biti zabilježeno u svim supermarketima.

Od najznačajnijih pojeftinjenja valja istaknuti pojeftinjenje maslaca ‘Dukat‘, koji je jeftiniji u prosjeku za 15,41%, pureće posebne salame ‘Vindon‘ čija je cijena u prosjeku niža 36,82%, glatkog brašna TIP 550 koje je jeftinije u prosjeku 10,76%, te margarina ‘Margo nova‘, čija je cijena u prosjeku niža 8,70% u odnosu na prošli mjesec.

Ovaj mjesec zamijećena razlika između najpovoljnije i najnepovoljnije košarice iznosi 74,16 kn, što je 25,01 kn više nego prošli mjesec, što je znak ponovne divergencije cijena koja za građane znači da moraju jako paziti gdje i što kupuju, jer krivo mjesto i krivi artikl može značiti bespotrebni gubitak kuna u novčaniku.

Što se tiče ukupne povoljnosti iskazane SM-indeksom, Plodine su ovaj mjesec najpovoljniji supermarket u Zagrebu. Getro i Kaufland dijele drugo i treće mjesto. Čini se da u najteža vremena supermarketi koji su uvijek bili najpovoljniji, pokušavaju nanovo vratiti kupce u svoje prostore. Billa i Konzum su u sredini, a Mercator i Interspar na dnu ljestvice povoljnosti.

06. svibanj 2024 01:37