Hrvatska
StoryEditor

U nadzoru trgovačkih lanaca utvrđeno da trgovci naplaćuju gratis proizvode

03. Travanj 2015.

Tržišni inspektori Ministarstva gospodarstva u pojačanom nadzoru trgovačkih lanaca mješovitom robom kod većine lanaca utvrdili su povrede odredaba Zakona o zaštiti potrošača, a protiv prekršitelja će biti podneseni optužni prijedlozi.

Kako je pojasnio načelnik sektora za inspekcijske poslove Ministarstva gospodarstva Vedran Lukman, sukladno redovnom planu rada Uprave za inspekcijske poslove Ministarstva gospodarstva, tržišni inspektori su na cjelokupnom području Hrvatske obilazili trgovačke lance mješovitom robom i tom su prilikom kontrolirali prvenstveno artikle koji imaju na sebi oznaku ‘gratis‘. Prilikom nadzora je utvrđeno da određeni broj proizvoda nije u skladu sa Zakonom, odnosno da su proizvodi s tom oznakom naplaćivani, kazao je Lukman.

Istaknuo je i kako su kod većine trgovačkih lanaca mješovitom robom utvrđene povrede odredaba nepoštene poslovne prakse, a protiv prekršitelja pravnih osoba bit će podneseni optužni prijedlozi vezano na povredu Zakona o zaštiti potrošača, zbog čega je propisana i novčana kazna u rasponu od 10 do 100 tisuća kuna, odnosno za odgovornu osobu u tim pravnim osobama u rasponu od 10 do 15 tisuća kuna.

Voditeljica službe za zaštitu potrošača Đema Bartulović istaknula je kako Zakon o zaštiti potrošača uređuje nepoštenu poslovnu praksu i smatra se da ukoliko trgovac označi neki proizvod gratis potrošač za njega ne bi trebao platiti ništa. U protivnom se radi o nepoštenoj poslovnoj praksi trgovca.

Bartulović je naglasila kako Ministarstvo gospodarstva u sklopu svojih godišnjih aktivnosti provodi nadzor na tržištu u smislu akcijske prodaje i proizvoda koji se oglašavaju gratis, a s ciljem da se izbjegne zavaravanje potrošača, odnosno da se to svede na što je moguću manju mjeru.

Inače, Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva gospodarstva je 25. ožujka počela pojačanu akciju kontrole trgovačkih lanaca koji prodaju mješovitu robu.

Inspekcijskim nadzorima bile su obuhvaćene kontrole poštivanja odredbi Zakona o zaštiti potrošača, s posebnim naglaskom na nepoštenu, odnosno zavaravajuću poslovnu praksu trgovaca.

U inspekcijskim nadzorima posebna pozornost će se obratiti na označavanje proizvoda oznakama ‘gratis‘ radi utvrđivanja postojanja elemenata nepoštene/zavaravajuće poslovne prakse.

23. travanj 2024 17:24