Hrvatska
StoryEditor

‘U naš je mentalitet ugrađeno nepoduzetništvo‘

10. Rujan 2013.
Piše:
liderhrt

U HRT - ovoj emisiji Nulta točka gostovao je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. U jednosatnom intervjuu predsjednik je dotaknuo niz aktualnih tema koje su proteklih dana okupirale hrvatsku javnost.

Jedna od njih je svakako situacija u Vukovaru, odnosno reakcije na postavljanje dvojezičnih ploča na tamošnje institucije. Predsjednik Josipović je naveo da događaji u Vukovaru posljednjih tjedan dana pokazuju kako konsenzus u društvu prema nacionalnim manjinama nije takav kakvim smo ga, očito, uzimali.

Predlaže stoga novu, javnu raspravu kako bi se opet raspravilo o fundamentalnom odnosu prema nacionalnim manjinama. Josipović na tu raspravu poziva sve sudionike društva, od Vlade do branitelja, Vukovaraca te, naravno, nacionalnih manjina.

Ovu situaciju treba riješiti tako da nitko iz te priče ne izađe poražen ni povrijeđen. Ovo je prilika pokazati kako je hrvatsko društvo dovoljno snažno da nađe dogovor o temeljnim pitanjima. To je nešto na čemu se očito dulje vrijeme nije radilo, ali ne vidim nečiju, konkretnu individualnu krivnju, rekao je predsjednik.

Josipović je ponovio kako je već zaključio da je izmjenama Europskog uhidbenog naloga počinjena šteta izmjenama. No smatra kako nije bilo riječi o strategiji prevare od hrvatske Vlade, a još manje namjera da se nekoga zaštiti. Dodao je i kako taj zakon nema nikakve veze s čovjekom čije ime kolokvijalno nosi.Kad gledam cijelu priču, vrijeme je da se ta priča skine s dnevnog reda i da se vratimo onim ozbiljnim dnevnim problemima, poručio je Josipović.

Na pitanje kako komentira nemogućnost zaustavljanja pad BDP-a, te smatra li da je vrijeme za promjene, odnosno neke nove ljude, Josipović je rekao kako imamo Vladu koja je izabrana na izborima i koja ima podršku u parlamentu, ali da isto tako ima puno problema koje bi volio da može riješiti. Naveo je komplicirane birokratske procedure, administrativne poteškoće u ulaganjima..

U naš je mentalitet ugrađeno nepoduzetništvo. Kreativnost i inovativnost ljudi trebali bismo bolje valorizirati, pogotovo kod mladih ljudi. Trebali bismo svladati tu filozofiju da, eto, ne volimo kad netko dolazi zaraditi. Važno je da taj netko plati porez, da plaća radnike!, zaključio je predsjednik, dodavši kako postoji jedan dio mentalnog sklopa koji se ni određenim političkim ni zakonskim metodama ne mogu promijeniti.

Govoreći o svjetskoj temi broj 1 - Siriji - predsjednik je kazao kako svi odgovorni u ovoj državi smatraju da treba zaustiviti strašno krvoproliće koje se tamo događa. Najbolje bi bilo da se to učini mirnim putem, ako ne - prema odluci UN-a.

Hrvatska podupire izjavu zemalja članica G20, kojom se osuđuje napad izveden kemijskim oružjem i poziva na snažan međunarodni odgovor, ali ta izjava ne poziva na vojnu intervenciju, rekao je Josipović.

26. travanj 2024 03:04