Hrvatska
StoryEditor

U planu HE koji će štititi Karlovac

24. Listopad 2015.

Lokalne vlasti i Hrvatske vode već desetljećima besplodno ponavljaju da je 22 km dug kanal Kupa - Kupa ključ obrane Karlovca i njegove šire okolice od poplava, ali da za njegove projektirane performanse treba sagraditi skretnicu vodnog vala u kanal na lokaciji Brodarci, a tvrtka Tekonet vlasnika Roberta Jurčevića pred ishođenjem je lokacijske dozvole za gradnju male hidroelektrane Brodarci.

Sagradivši tehnološki inovativan protočni MHE Ilovac na Kupi kod Ozlja, Jurčević investicijom od 100-tinjak milijuna kuna kreće u gradnju hidroelektrane snage 3 MW na spoju Kupe i kanala u Brodarcima uzvodno od Karlovca. Da bi kontinuirano proizvodio planiranu količinu struje, Jurčević, koristeći se francuskim patentiranim sustavom brane s prilagodljivim gumenim zapornicama, planira sagraditi preljevnu branu promjenjive visine i tako optimizirati rad sporohodnih turbina Kaplan. Za ekstremno visokih vodostaja ta bi brana skretala vodni val u kanal Kupa - Kupa.

– Prema stručnim studijama, takva bi regulacija za rekordno visokih vodostaja spustila razinu Kupe u Karlovcu za 43 cm, a kanal bi primio daleko više vode nego sada, čime bi dobio svoj smisao i funkciju. Tako snižena Kupa mogla bi kod Karlovca brže primiti i vodu nabujale Korane. Suprotno bojazni ekološke udruge Eko-Pan, koja nam je tužbom usporila realizaciju, Kupa bi uzvodno od naše brane ostala u svom koritu, jer naša protočna brana ne stvara akumulacije. A time bi u velikoj mjeri bila suvišna gradnja 350 milijuna kuna skupih nasipa nizvodno od Karlovca, što spominju lokalna i državna vlast – kaže Jurčević.

24. travanj 2024 04:38