Hrvatska
StoryEditor

U promet pušten prvi brzi vlak koji spaja grad i prigradska naselja

06. Listopad 2015.

Premijer Zoran Milanović i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić bili su među prvi putnicima vlakom koji će voziti na relaciji Dugo Selo - Zagreb Glavni kolodvor - Savski Marof i obratno

Samo desetak minuta nakon što je otvorio novi logističko distributivni centar RALU grupe, premijer Zoran Milanović i njegov suputnik na ovoj kratkoj turneji ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić provozali su se prvim vlakom za , a koji je danas pušten u promet.

Ovaj prvi elektromotorni vlak, od deset koliko bi ih trebalo biti u opticaju, voziti će na relaciji Dugo Selo - Zagreb Glavni kolodvor- Savski Marof i obrnuto.  Maksimalna brzina vlaka je 160 kilometara na sat, ima 133 sjedeća mjesta, a sa stajaćim mjestima ukupni kapacitet vlaka je 505 putnika. Isto tako vlak je opremljen suvremenim sustavom grijanja i hlađenja te videonadzorom, a putnicima u vlaku omogućen je i besplatan pristup internetu.

HŽ Putnički prijevoz u siječnju 2014 potpisao je sa tvrtkom Končar Električna vozila d.d. ugovor o proizvodnji 44 nova vlaka. Ukupna vrijednost nabave iznosi 1, 63 milijarde kuna, a vlakovi će biti pušteni tijekom 2015. , 2016., i 2017. Godine.

Na kraju vožnje novinarima se tek kratko obratio Hajdaš Dončić te najavio kako će se u sljedećem mandatu njegovo minstarstvo umjesto izgradnje cesta i ostale infrastrukture posvetiti digitalizaciji, te uspostavljanju komunalnih mreža koje bi trebale bolje povezati državu.

25. travanj 2024 08:54