Hrvatska
StoryEditor

U prvih deset mjeseci ove godine 5,4 posto više turista

08. Studeni 2013.

Na hrvatskom Jadranu i Zagrebu u listopadu ove godine bilo je ukupno 8,5 posto više turističkih dolazaka i 4,6 posto više noćenja nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u prvih deset mjeseci ove godine turista došlo 5,4 posto više ostvarivši 4 posto više noćenja, a ti su rezultati za Ministarstvo turizma (MINT) i Hrvatsku turističku zajednicu (HTZ) i dokaz dulje sezone te potvrda uspješnosti smjera aktivnosti koje provode.

Podatke za listopad i deset mjeseci dostavili su danas iz Ministarstva turizma temeljem podataka sustava turističkih zajednica koji pokazuju da je za poraste u listopadu zaslužno 547,3 tisuće turista koji su na Jadranu i u Zagrebu ostvarili gotovo 1,8 milijuna noćenja, dok su u deset mjeseci rezultat 12,1 milijuna dolazaka i 71,2 milijuna noćenja.

Stranih je turista u listopadu došlo 460,2 tisuće ili 10,7 posto više, a porast od 6,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec ostvarili su s 1,6 milijuna noćenja.

Dolazaka stranih turista bilo je i u deset mjeseci ove godine više nego lani, za 6 posto ili blizu 11 milijuna, a s nešto više od 65 milijuna noćenja u plusu su od 4,6 posto.

S domaćim turistima se i u listopadu i u deset mjeseci nastavio negativni trend te ih je u listopadu na Jadranu i u Zagrebu bilo ukupno 87 tisuća ili 2 posto manje, a njihovih noćenja 127,1 tisuću ili 8,3 posto manje, dok ih je u deset mjeseci 1,15 milijuna ili 0,3 posto manje ostvarilo 6,17 milijuna noćenja ili 2 posto manje.

U priopćenju se prenosi i izjava ministra turizma Darka Lorencina kako najnoviji rezultati ukazuju na činjenicu da je sezona u Hrvatskoj sve dulja i da turisti koji dolaze u Hrvatsku ostaju dulje nego do sada, da se jača pred i posezona, što je i jedan od glavnih ciljeva razvoja turizma iz strategije.

To potkrepljuje i izračunom odnosno zbrajanjem turističkih rezultata predsezone i posezone (za prvih šest mjeseci s onima za rujan i listopad) čime se dolazi, kako kaže, do podatka da je dolazaka bilo 4,13 posto ili 223 tisuće više nego lani, a noćenja 4,95 posto ili 1,2 milijuna više.

I za direktoricu Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić rezultati su, kako prenose iz Ministarstva, dokaz da je hrvatski turizam iz godine u godinu korak bliže produljenju sezone, kao i da je to ‘potvrda uspješnosti smjera u kojem provode aktivnosti u cilju ostvarenja strateško marketinškog cilja ostvarenja porasta broja dolazaka turista u pred i posezoni‘.

Porasti dolazaka i noćenja u ovom su listopadu i deset mjeseci ostvareni u svim jadranskim županijama, među kojima je u listopadu najviše dolazaka i noćenja, kao i najveće poraste od 16,5 posto odnosno 15,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine zabilježila Splitsko-dalmatinska županija.

Porastima dolazaka od 17,7 posto i noćenja od 10 posto u listopadu se izdvaja i Zagreb, koji je i u deset mjeseci zabilježio poraste dolazaka od 15,4 posto i noćenja od 12,3 posto.

Ipak, na razini deset mjeseci najbolji rezultat s najviše dolazaka i noćenja, uz poraste od 0,9 odnosno 0,2 posto, ostvaren je u Istri, koju slijede Splitsko-dalmatinska županija s 10 posto više dolazaka i 8,2 posto više noćenja te Kvarner s 1,6 posto više turista i 2,4 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine.

Zadarska je županija u deset mjeseci ove godine zabilježila 7 posto više turista i 4,3 posto više noćenja, Dubrovačko-neretvansku županiju posjetilo je 9 posto više turista ostvarivši 7,1 posto više noćenja, 7 posto više turista i 7,3 posto više noćenja upisala je Šibensko-kninska županija, dok je u Ličko-senjsku županiju došlo skoro 5 posto više turista koji su ostvarili 7,2 posto više noćenja.

24. travanj 2024 01:46